Girişimcilerin Yaptığı Önemli 5 Ölümcül Hataları


Her girişimci iş hayatina amaçlarını gerçekleştirmek için para kazanmak amacı işletme kurmak ve kazanç saglamak amacı ile kendi işini kurmak ister ancak başarılı bir girişimcilik başarılı bir iş fikri ve planlama ile doğru kişiden destek almak ve yeterli finansmanla mümkündür. 

Yeni girişimcilerin en büyük ölümcül hatalarından başlarsak 

1. İş fikri olmaması; param var ne iş yaparım diyenlerin oluşturduğu girişimciler bir iş açmak yada yatırım yapmak için genelde duyumlara dayanarak karar alırlar ve harekete geçerler. Bu  girişimciler bir iş fikri geliştirmek yerine yapılan bir işi dışardan bakarak karar alırlar ve yapılmisin aynısını yaprak başarılı olacaklarını kabul ederler. Oysa iş fikri her şeydir. Yapılandan farklı bir iş yapilmayacaksa girişim yapmak yerine yatırım yapmak daha mantıklı. Farklılık karlılık demektir. Farklı ve iyi bir işe yarar bir iş fikri üzerinde zaman harcayan.

2. Plansız hareket etmek ve iş planı yapmamak. Danışanlik amacı ile arayanlara iş planınızi yazılı olarak gönderin dediğimde iş planı aklımda diyorlar. Kesinlikle iş planı yapın çünkü iş planı sizin nerede ne zaman kimlerle nasıl hareket etmeniz gerektiğini aylık gelir ve gider analizi ile karlılık ve yatırım maliyeti, pazarın durumuna bakarak neler yapmasınin gerektiğini söyler. Plansız hareket etmek paraşütü olmadan uçaktan atlamaya benzer. 

3. Akıl hocalarından yani doğru danışmanlardan yararlanamamaktadır. Hiç bir insan işletmelerin tam olarak her konuda hakim olamazlar o zaman gerekli kişilerden sürekli destek almalı ve işletme ile iş bilgisini geliştirmek zorundadır. Akıl hocaları en az kayıpla en iyi şekilde riske girmeden ilerlemelerini sağlar. Danışan dağdan aşar, danışmayan düz yolda şaşar.

4. Yetersiz finansman ile işe başlamak. Yetersiz finansman ile işletme kurmak bir girişimcilik için intihar etmekdir. Bir işletme kurumunun da en az 6 aylık gideri karşılayacak nakit para olmasıı gereklidir. Ne kadar iyi bir işletme planı, iş bilginiz ve iş fikriniz olursa olsun yetersiz sermaye ile girilmesi durumunda iflas etmekten kacmak mümkün değildir. Hibe ve teşviklerlerle finansman desteği sağlayın ve kredi alarak iş kurmaktan uzak durun. 

5. İşletme yönetimi ve ekip kuramamak. İşletme sistemi oluşturamamak yada kazanan bir işin parçası olmamak. 
Bir işletmenin en önemli sermayes ekip ve iş bilgisinin olmasıdır. İşletme yönetimi konusunda bilgi sahibi olamamak  ve ekip oluşturamaz iseniz yine iflas ile karış karşıya geliyorsunuz demektir. İşletmelerin maddi sermaye yanında entelektüel sermaye olarak insanlarin bilgisi ve işletme yönetim anlayışıdır. İyi bir ekiple her zaman kazanır ve organize etmekle yönetim başarılı olur. 

Yorumlar