Hibeden Yararlanmak için Başvuru Yapmak


Devletten hibe almak için proje nasıl yapılır bu projelere basvurmak için neler yapılır:

1.öncelikle proje yaptırmak için yolu olan ruhsat kosullarını saglayan tarım arazisi vasfını yitirmiş bir arazinizin olması gerekir.bu arazi yatırımı yapacak kişinin adına veya kişi adına kiralanmıs olması yeterlidir.


2.sonrasında hem proje hazırlayabilen hemde insaatını anahtar teslim yapacak bir danısmanlık firmasıyla anlasın.


3.bu işi yapabilmek için yatırımcının en az 3 yıllık hayvan kayıt sistemine kayırlı olması lazımdır.eger bu kosulu saglayamıyorsanız bu işte bir veterneri işletmenize mudur olarak atamanız gerekiyor eger veteriner yok ise o zaman hayvan kayıt sistemi eski olan birini işletmenize mudur olarak atamanız bu kosulu yerine getirmenizi saglayacaktır.


4. bu kosullar yerine getirildikten sonra ise araziye aplikasyon yaptıracaksınız bu aplikasyon arazinin çaplı krokisidir ve arazideki harfiyat maliyetini belirler.


5. Sonrasında zemin etüdü yaptırmanız gerekiyor bu zemin etudu jeoloji muhendisleri tarafından verilen bir hizmet olup arazinizin zemin haritasını çıkartmanıza yarar bununlada ne kadar temel maliyetiniz olacagını hesaplarız.


6. Projede diger  evraklar sırasıyla  sgk borcu yoktur yazısı vergi borcu yoktur yazısı ayrıca adli sicil kaydı gibi belgeler hazırlanacak ve kuruma son ay olarak verilecektir güncel olması acısından.


7. Bunun dısında şirketi olmayanlar müstahsil makbuzu kestireceklerdir esnaf olmadıklarını belgelemek adına
8. ayrıca öz kaynak beyanı veya banka kredi iyi niyet mektubu alınacaktır.


9. Bu programın herhangi bir asamasında ipotek senet vs gibi kurumca sizden birsey istenmeyecektir proje asamasında proje onaylandıgı gun itibari ile ise taahutname verilecektir yatırımcı tarafından bu taahutnamede yatırımcı o işletmeyi belirtien surede yaptıracagını kuruma taahut edecek kurumda uygun yapılan ve daha onceden belirlenen ve onaylanan butceye sadık kalındıgında parayı yatırımcının hesabına aktaracagını taahut edecektir.


10. Bu yatırımlarda devletin destekleme oranları kişinin yasına ve arazinin durumuna gore yuzde 60 ile yuzde 70 aralıgında olacaktır buda su anlama gelir yatırımcılar yaptıracakları projenin toplam bedelinin yuzde 30 unu kendileri geri kalan kısmı ise devlet odeyecek devletce yatırımcıya verilen para geri hiç bir suretle istenmeyecektir 


11. Proje basvurusu yapan kişilerin cebinden her halukarda 65 bin tl para proje yapımı için çıkmaktadır bu paranın zemin etudu ,aplikasyon,ced raporu,danısmanlık ve mimari proje için harcanacagını ve harcanan bu paranın yuzde 70 lik kısmını devletce geri yatırımcıya odenecektir.


12. Yatırımların maliyetini projedeki hayvan sayısı belirler ve projenin cinsine gore değişir mesela 50 baslık bir süt tesisi buyukbas olarak dusunursek bina Makine dahil tüm maliyet 1 milyon lirayı bulurken aynı proje 50 bas olarak besi olarak yapılırsa maliyeti 350 bin lira olacaktır bu projelerde hibe oranı yuzde 70 olarak dusnulurse aradaki fark Makine ekipmandan kaynaklandıgı anlasılacaktır.


13. Proje basvurusu yapacak kişiler mutlaka proje cagrısı acılmadan muracatlarını yapmalıdırlar cunku cagrı donem aralıkları bazen cok kısa oldugundan cagrı donemini kacırılması söz konusudur o yuzden yapılan harcamaların bosa gitmemesi için cagrı donemlerinin kaçırılmaması gereklidir.


14. Projelerde bazı arkadasların yanlıs bildikleri konular vardır bunlar ozellikle yatırımcının danısmanca veya illegal yoldan fatura şişirip yatırımcının cebinden para cıkmayacagı kanısıdır bu tamamen yanlıs ve olmayan bir vaaddir oyle bir durum olsa idi bu gun tum yatırımlar danısmanların ve onların akrabalarının olurdu degilmi sebebi ise şu biz insaat yapabiliyoruz en alasından proje yapabiliyoruz e cebimizdende para cıkmayacaksa niye size yedirelim ki . Bunu sorguladıgınız zaman dogru iz üzerindesiniz demektir .


15. Bazı yatırımcılar ben tkdk ya gittim tkdk git ahırını yap gel ben uygun bulursam paranı oderim dedi diyor buda tamamen yanlıs bir bilgidir çunku kurumun size para vermesi için once proje yaptırmanız sonra yapılan projenin kurumca onaylanması onaylanan projeninde insaatının yine kurum gozetiminde yapılması gereklidir kurum her asamayı denetler inasaat baslamadan harfiyatın alınısını betona baslamadan betonun kalıtesini projenin her asamasını kurum kontrol birimleri onetir nihayetinde siz faydalanıcı kurum ise iş yaptıran yatırımcıdır.

Yorumlar