İflas Erteleme Mağduru Olmayin


Bir gerçek var ki son zamanlarda Adliyelerde iflas erteleme başvuru sayıları artıyor. Haftada en az 4 civarında büyük işletmenin ekonomik olarak zor durumda olduğunu ifade eden iş adamları ile telefonla görüşme yapıyorum. 

Bir riski atlatmak yerine riskin oluşmasını engellemek için tedbirleri almak daha ucuz ve daha garantili olup iflas etme noktasına gelmeden finansal tabloları okuyarak mali yönetim konusuna dikkat edilmesi gerekli. Ülkemizde iflas eden işletmelerin  büyük çoğunluğu yanlış finansman yönetimi ve yatırım kararları ile işletme yönetim hatalarından kaynaklanıyor. Sadece ℅ 3 müşterisi olmadığı için işletmesini kapatmak zorunda kalıyor. 

İflas etme noktasına gelmeden için işletmenin kurulmasinda ve iş planında balsmak kaydı ile doğru işletme yönetimi yapılması lazım. İflas etme noktasına yada finansman riskine girdikten sonra toparlamak kolay olmuyor. 

İşletmenin  karının artırmak için isletme analizi yapılarak yeniden yapılanmaya ve kurumsallasma ile markalaşma, urun yönetimi, yatırımı , para yönetim ve satış ile pazarlama, fiyatlandirma, finansman kaynaklarına Karlılık ve maliyetleri analiz ederek karar alınmalı ve uygulamaya konulması gereklidir.

İlerde düzelir umudu sizi iflas etmekden kurtarmak bir tarafa daha fazla borç ile batmaniza neden olur. Borcla borç kapatmak yada işletmeye ayakta tutmak için borç almak çözüm getirmez. İşe gereksiz giderleri ve ürünlerin kazançlarıni analiz ederek bazı hizmet ve ürünlerden çıkmak, küçülmeye gitmek, bazı birimleri ve kazanç yatırımları elden çıkartarak size kazanç sağlayan yüksek karlı işlere yönelmek gerekiyor.

Bir firmanın borç miktarı mal varlıklarından fazla ise mahkemeye başvurarak iflas erteleme kararının alınmasından sonra firma ile ilgili hiç bir alacak  takibi, icra işlemi devamı, kira, elektrik, su gibi giderleri ödeme yapmadan kullanabilir. 

İflas erteleme başvuru yaparak kurulan işletme sayısı 10 da bir olup iflas etme noktasına gelmeyin. İflas erteleme kararından sonra kendinize işletmeye en fazla deger katacak işini bilen deneyimli birinden yardım alarak işletmeyi ayağa kaldırarak tekrar kazanan İşletme olmasını sağlayın. 

İflas erteleme başvuru yapılmasının risklerinden biride iflas başvurusu piyasada duyulursa alacaklar alacağını alamaz ama size de kimse urun satmaz, ürün ve hizmetlerinizi almazken alanlarda maliyetinin altında fiyat verirler. Dolasıyla herkes ne kopartirsak kardir diyerek zor durumda olduğunuzdan dolayı sizi sıkıştırırlar. Küçük şehirlerde iflas başvurusu yada mali anlamda zor olduğunuz piyasaya çık hızlı şekilde yayılır ve kimse sizden iş yapmaz. 
  İlfas erteleme başvurusu yapan alacaklılar olmak üzere bankalar dahil borclarini tahsil edemez. Bu durumda batan firmanın yanında o firma ile iş yapan bütün firmaların zarar görmesine neden oluyor.

Yorumlar