Sermayesiz İş Kurulur mu?




 Facebook da aşağıdaki paylaşıma yorum olarak yazan Gurkan Engin beyin değerli yazısıni özelikle işletme kurmak isteyen yada küçük işletme sahiplerinin okuyarak faydalanmasi için izinli olarak paylaştım.

Kendisini değerli zamanıni ayirarak yorum yapmaya ve degerli deneyim ve bilgisini paylaştığı için teşekkür ediyorum. İnşallah size faydalı olur.

Facebook da ki paylaşımim

Tulumbaya su koymadan  su  çekmediğin gibi para harcamadan para kazanılamaz. Parasız yatırım olmaz ve para bittiği yerde girişimcilik biter. Parasız is kurmak yada yatırım yapmak isteyen insanları anlayamıyorum.

Gurkan beyin Yorumu

Sermayesiz iş kurulur mu? Elbette kurulur.

Borç, harç, kredi, yapılmayan işlerden alınan avans... gibi şeylerle, belli bir hacimde bir işletme kurmak mümkün. Ancak ne kadar mantıklı, tartışılır.

Herşeyden önce, en ufak bir aksilikte işletmenin batması kaçınılmaz. (Ülkemizde aksilik zaten normal durum)

Bir de, sermayesiz  (daha doğrusu az sermaye ile) işletme kurmak, yeterli sermaye ile kurmaktan çok ama çok daha PAHALI. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Piyasada parası olan, olmayandan çok daha UCUZA mal ve hizmet alabilir; bunu bilmeyen yok. Hemen her şeyi rakiplerinizden çok daha PAHALIYA alarak; nasıl rekabet edeceksiniz?

Ayrıca burada da SERMAYESİZ işletme kurmaktan değil; siz ait olmayan SERMAYEYİ bulmaktan bahsediyoruz; farkındasınızdır herhalde.

Ancak şu söylenebilir belki: Bazı iş kollarında diğerlerine kıyasla daha az yatırımla iş kurulabilir. Bununla beraber, genelde kazanmayı planladığınız miktar ne kadar büyükse; o kadar fazla yatırım yapmanız gerekiyor.
___________________________

Kendi adıma, sermayesiz kurulabilecek tek bir iş biliyorum: O da NW. Ama bu bile aslında sermayesiz değil. Kabul, işi kurmak için ciddi bir para harcamanız gerekmiyor, hatta kelimenin tam anlamı ile "0" TL. ile bu işi yapabilirsiniz ama... İşinizi kurup belli bir hacme ulaşana kadar sizi kim finanse edecek? Herhalde bir yerde oturmalı, bir şeyler yemeli-içmeli, giyecek almalı, ulaşım ihtiyacınızı karşılamalısınız.

Yani, hiç sermaye gerektirmeyen NW işinde bile, en azından kendi şahsi ihtiyaçlarınızı finanse edecek bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır. (Bu da doğru bir çalışma planı ile ~2 yıllık bir süreç demek)

Burada Abit Gülistan'ın anlatmaya çalıştığı olay gayet açık. Maalesef çevremizde elini hiç cebine atmadan para kazanma hevesinde olan azımsanmayacak kadar çok insan var. Bu kişilerle tanıştıkça insanın türlü şeyler söyleyesi geliyor. Abit bey kibar bir insan olduğu için ve sosyal mecrada ağzını bozmak istemediği için olsa gerek, "beyler bu mantıkla bir şey olmaz" demekle yetiniyor anladığım kadarıyla. :) :D

Yorumlar