BAŞARININ ALTİN ANAHTARİ; DİNLEMEK VE YAPMAK




Ne iş yaparsınız yapın dinlemek başarıya gidecek olan insanın en iyi uzmanlık alanı olmalı. İlginç mı geldi? Evet zaten basit olanlar kolay değil. Dinlemek bu hayata en kolay gibi görünen ama en zor insan yeteneğidir.

Dinlemek yerine karşıdaki insan konuşurken kendimizi nasıl savunacağım  diyerek cevaplar aramak yada ön yargılı yaklaşıp bir noktada hatasını yada yanlış ifade edişini buluyum da şunun ağzının payını veriyim kendisinden akılı olduğumuzu kabul ettirmeyi düşünüyoruz. Hemde o kim ki biz zaten her şeyi biliyoruz.

Anlamanın ve başarmanın sırrı doğru dinlemek ve anlamaya çalışmak, değerlendirmek, araştırmak ve düşünmek, eyleme geçerek yapmak ve sonuçlandırmak ve devamını getirmektir.

Dinlemeden anlayamasın, anlamadan anlatamasın, anlayamadan öğretmesin, öğretmeden yaptıramaz ve yapamasın, bildiğini yeni bildiklerinle harmanlayarak anladığının doğru olduğunu ve sana uygun olduğunu değerlendirmesin. Her insanın dediğini kendi fikrini ve doğrular koyarak kendin durumunu ve kriterlerini göz önüne alarak karar vermez isen aldatılan olursun.

Anladın, öğrendin veya öğretin kendine de uydu , uygulamaya koymak lazım. İstersen dünyanın en iyi anlayan ve bilen insanı ol uygulamaya koymadıktan sonra bir anlamı olmaz. Uygulama ya koyarken de öğrenmek, araştırmak ve anlamak icin yeniden öğrenmeye devam edip gelişmeleri takip ederek kendini güncellemek veya işin uzmanından yardım alarak doğru yapılmadığını kontrol etmek gerekir.

Diyeceksin ki zaten ben öğrendim neden dışarıdan biri kontrol etsin çünkü zamanla insanda iş körlüğü olur ve motive sorunları yaşar yada taviz verir bir de bakmışısınız ki planla yapılan iş araştırma dağlarca var. Dışarıdan birinden denetleme ve kontrol desteği almanın yanında o insanin deneyim ve bilgisi ile daha az maliyet ile eldeki olanakları daha doğru değerlendirmek ve en yüksek sonuçu almak için akıl hocası yada işi öğreten, denetleyen olmalı.

Her iş tamam son olarak sonuçlandırma kaldı. Sonucuna ulaşılmayan her çapa boşa harcanan emek, zaman ve para demektir. Yaptığınız iş en iyi şekilde sınıflandırılabilir, belirli, ulaşılan ve  tatmin edici olup gerçek planlar ve amaçlar olmalı bütün bunların hepsinde daha önemlisi bunları sonlandırana kadar mücadele ruhu girişkenlik ve öğrenme de sinir tanımayan insanlar olmalı. Kalıcı olmak için de bunu tekrar ederek başarıya başarı katmalidir.

Yorumlar