Büyük Baş Hayvan Hibeleri


Ülkemizdeki köyden şehre doğru göçlerin çoğalması ve gıda maliyetlerinin artması ile birlikte et yemeklerinde olan talep nüfus artışı ile birlikte artarak devam ediyor. Ülkemiz ihtiyaç duyulan et ve et ürünü yanında süt ve süt ürünlerini karşılamak için hayvan ithal etmek ve hayvancılılık destekleniyor

Devlet büyük baş hayvancılık destek kapsamında et üretimi için büyük baş besicilik ile süt hayvancılığın destekleyerek kırsal alanların kalkınması için tkdk ve tarım bakanlığı tarafından hibeler veriliyor.

Tkd tarafından hibe verilen ilerde makine ve ekipman ile inşaat yatırımlarına ℅70 kadar hibe verirken Tarım bakanlığı genç çiftçilere hibe kapsamında 30.000 TL ye kadar hibe ile destekleme veriyor. Genç çiftci hibesi 81 ile iken tkdk 42 ilde hibe veriyor ancak 2017 de 81 ilde çıkartılabilir.

Büyük baş hayvan yetiştiriciliği olarak inek ve manda olarak ikiye ayrılıyor. Eger bu işi severek yaparsanız yatırım maliyetini 3 yık gibi bir zamanda amortisman ediyor. Ancak süt ve et için hayvan beslemek farklıdır.
Et veya süt üretimine karar vermek yatırımcının kriter, bölge ve hayvan ırkı ile hayvan bakımı konusunda bilgi ve olanaklarına bağlıdır. Bir hayvancılık tesisinde ana kalem olarak 3 tane gider olur. Yem, işletme ve veteriner giderleri.

Bir işletmenin ℅60 kadar yem giderleri olup hayvan basına ortama 3 dönüm yem bitkisi yetiştirilmesi durumunda işletme giderleri duser be tesis kendini 2 yilda amorti ederken ayrıca yem ekimi ve süt ile buzağı ve inek başına teşviklerlerle Yatırımcı desteklenmeye devam ediliyor.

Uygun yeri olanlar ilk önce hayvan sayısını belirleme ve maliyet belirleyerek süt yada et için hayvanların bakımıa uygun olarak tkd talepleri doğrusunda proje yaparak belediye ve tarımdan izin almak, sonra da projeyi tamamlamaları konusunda Yatırım yaparak faturalandırma sonrası devlet hibe veriyor.  Ortama olarak hayvan başına yatırım maliyeti 12000 tl civarında oluyor.

Hayvancılık yapmak isteyenlere hibe ve teşvikler haricinde uygun faiz ile kredi imkanı da 2 yık ödemesiz 5 yıl ödemeli olarak kredi kullanıyor. Hayvancılık için TKDKdan hibe almak içi  proje yapmak ve hibe dosyası hazırlaması  için danışman firma ile çalışmak gerekiyor.

Daha önce Besi ve süt üretimi için tkdk dosyasını size linkte paylasım yapıyorum. İndirme linki.Süt için Süt Projesi , Et Üretimi için hayvancılık hibe projesi  
Sizler iki tane dosya indirmek sureti ile hayvan besicilik ve işletme ihtiyacı, karlılık, giderleri hesaplayarak kendinize göre doğru karar vererek bizlere işletmeniz durumunda hibe ve proje işlemlerine başlıyoruz.


Yorumlar