Çalışan Kalmak mi Kendi İşini Kurmak mi Mantıklı?



Kendi işini kurmak niçin en uygun ne zaman? Kendi işini kurmak isteyenler genelde artık işletme ve iş dünyası hakkında yeterli bilgim var işin teknik yönünde biliyorum birazda sermayem var kendi işimi kurayim patronu zengin etmek yerine kendime çalışayım diye düşünmeye başlar.

Kendi işini kurar ilk başlarda çok motive olmuş heycanla yatırım sermayasi bularak kendi işini kurduktan sonra aslında işin detayları öyle olmadığını anlar ve başarılı olamaz. Çünkü işletmecilik ayrı bir olay olup işin teknikerliğini yapmak ayrıdır. Bazı insanlar çok iyi çalışan olsa da kendi işinde aynı başarıyı gösteremez.

Bir işletmeyi yönetmek için işletme bilgisi, sermaya, yönetici nitelikleri, çevre ve ekip oluşturarak organize etmenin yanında işten anlamak gerekir. Ayrics işletme kurmak için gerekli belgeler ve yetenekler ile kültürel sermaya olması lazım.  yanında çalışan insan riske girmeden sadece kendisine verilen görevi yerine getirmesi karşılığında aylığını alır.

Oysa iş yeri açtığında vergi, sermaya, işletme yönetimi, işletme giderleri, insan kaynakları, pazarlama satış, üretim, finansman yönetimi, iş bağlantıları, İş hukuku, muhasebe ile karşı karşıya kalıp başarısız olmasi durumunda bütün sermayasini kayıp etmek ile karşı karşıya kalır. Oysa çalışan birinin böyle bir riski yok.

Çalışırken işletmenin bir parçası olup firmada kariyer yaparak daha fazla maaş alması mümkün iken iş dünyasında satış yaparak kazanmak zorunda olup ekonomik riskler ile de karşı karşıya kalır. Ayrıca doğru iş planı yapılmadiginda iflas eder.

Calisan birinin kendi işini kurmak istiyor işe yeterli sermaya ile bildigi işi yapmak için yeterli düzeyde işletme yönetim bilgisi olmalı yada birilerinden yardım almalıdır. Çünkü bir işi yaparken başarılı olmak kendi işinde başarılı olacağını garantisini vermez. Eğer kendine güveni varsa ve işletme yönetecek niteliklere sahip işe tabi ki işletme kurşun ancak işin sonunda başarılı işletme sahibi olmak ve aynı zamanda bütün birikimini kayip etme riski de var.

Çalışırken kendi işini kurmak isteyenler çalışma durumunda olanaklari ile kendi işini kurma durumunda olanaklari olumlu ve olumsuz yanlarını yazarak karar vermeleri gerekiyor. Yapılmak istenen işte yeterli sermaya , bilgi ve yönetici özelikleri olmadan pazar analizi yapılmadan girişim sonrası en fazla 6 yılda iflas ederek piyasadan çekilmek zorunda kalıyor.

İşletme kurar iken yeterli sermaye ile giriş yapılmak istenen sektörde hizmet yada üretim olarak farklılık olmali yada üretimz işletme maliyeti düşürmek, daha iyi pazarlama ve satış çalışmaları stratejileri geliştirmesi gerekiyorken işletmeyi geliştirme yeni yatırımlar yapacak kadar çok para kazanmak gerekir.

Sadece geçimini sağlamak için işletme açılmış olması kısa zamanda iflas edeceği yada harcanan paradan biraz fazlasını kazanır. Geçimini sağlamak için iş yeri açma yerine yatırım yaparak risk almadan ek gelir kaynakları saglamak daha mantıklı kalır.

Neden sermaya üzerinde be işletme bilgisi konusunda bu kadar durdum ve farklılık üzerine vurgu yaptınız derseniz. Yetersiz sermaye ile açılan işletme en küçük hatada iflas eder, ekip oluşturmaz. İşletme yönetim bilgisi olmadığı zamanda ne kadar kazanc sağlayan bir işletme de yeterli sermaya ile iş kursada iflas eder. Çünkü bir iş fikri varsa para ile para kazanılır. sermaya doğru fikirler ile yatırım yapılır ve yönetiliyorsa para kazandırır.

Farklılık konusunda işe ayni bölgede var olan bir. İşletmenin aynısını kopyalamak piyasada fiyat kırmaya neden olarak girisim yapılan sektöre zarar verirken kar marjlarıni aşağı ceker. Oysa farklılıklar size karlılık olarak geri döner.

Şu anda calisan biri olarka kendi işinizi kurmak istiyorsanız dogru analiz ederek doğru kararlar almalı ve ondan sonra karar vermelidir. Sadece iş yerini açtım kısa zamanda para kazanırim hayali ile işletme kurmak yerine yatırım fizibilitesini ve iş planı hazırlayarak karar almak daha doğru olur. Devlet memuru olanlar kendi işini kurma yerine yatırım yapmaları daha doğu olur yada bir firmaya ortak olması. Yine de kendi işini açarak çok başarılı olan calisanlar vardır.



Yorumlar