Düşük Sermaye İle Yüksek Kar Marjlı İş Kurmak Mümkün Mu?





Fazla hevesli insan şapşal olur. Kısa zamanda yüksek kar vaadiyle insanları heveslendirerek zengin olacak yatırım ve iş fırsatı sunuyorlarsa karar vermeden bir kere daha düşünün düşük bütçeli kısa zamanda yüksek kar yüksek risk içerir. Yüksek yatırım maliyeti işler düşük riskli ve düzenli gelir getirir.

Bir yatırım kendini 7 ile 15 yıl arasında amorti etmesi kabul edilebilir iken işletme kurmak işe en az 3 yıl ile 6 yıl arasında kendini ödeyerek ana sermayeyi kurtarıyor işe mümkün olup kabul edilebilir ROİ değeri olarak kabul edilir.

Kısa zamanda kendini amorti edeceğini söyleyen işletme ve yatırım danışmanlarının tekliflerini bir kere daha düşünerek kabul edilir. Bazı yatırım danışmanları yatırımın yada işletmenin kendini 1 ile 2 yil içinde amorti edeceğini idaa ederek sizin yatırım yapmanızı öneriyor.

İnternet ortamında yada Facebook gibi sosyal paylaşım ortamında böyle yatırım ve işletme teklifleri sürekli yayınlar. Onlar makina ekipman ve tesis yatırımını hariç tutarak direk kendi verilen ürün maliyeti ve sizin satış rakamları üzerinden hesaplayarak optimum verimle hesaplanıyor.

Oysa gerçek piyasa ortamında bunu tutturmak mümkün olmayacaktır. İşletmenin değişken  ve sabit giderleri olup değişen giderlerin içinde bir çok değişken maliyet ve fiyatlama değişiklik gösterir.

Bir yatırım yada işletme kurmadan önce işletme planı yapılmalı, yatırım fizibilitesini hazırlayarak karar verilmeli. İşletmecilik bir heves, yatırım da oyun değildir. Karar vermeden önce araştırarak gerekli araştırma ve işin uzmanlarından yardım almanızı tavsiye ediyorum. Gaz'a gelerek karar alırsanız başına ekonomik kaza gelebilir, umduğunuz kazancı sağlamadığınız gibi sermayeniz de boşa gider.

Yorumlar