Emlak Danışmanı ile Emlak BrokerI Arasında ki Fark

Kendi emlak dükkanı açarak emlakci olmakla ilgili bir çok  zaman telefonda sorular alıyorum.  Daha emlak gayrimenkul danışmanlığı hakında hiç bilgisi olmayan deneyimden ve tecrübeden yoksun birinin 5 ile 10.000 Tl ile emlak ofisi açarak çok para kazanma hayalî kuruyorlar.

Benimle telefonda konusanlarin büyük çoğunluğu vaz geçiyor çünkü henüz hayatında bir ev satmayan 2+1 yada 3+1 dairenin arasındaki farkı bilmeyen brüt ve net alanın ne demek olduğunu bilmeyen, konutun değerini tesbit edemeyenler ve tabu işlemlerini bilmeyen insan nasıl başarılı olacak?

Temelde en basit emlekci bile tapu işlemlerini, dairenin teknik özelliklerini , değer tespitini ve en azından ilan yazmasını bilmesi gerekli olup ilerk derece de gayrimenkul yatırım uzmanı olmak için ek olarak gayrimenkul hukuku, değer tespiti, tapu işlemleri, finansman, reklam ve tanıtım. Sunum yapma, belediye işlemleri, yer gösterme ve sözleşme hazırlama, imar ve cins değişikliği konularında bilgi sahibi olmalı. İnsan ilişkilerinde başarılı düzgün konusan ikna edici kabiliyetine sahip olmasına ek olarak bölgesini iyi bilmeli.

Emlakçılik gerçekten kolay bir iş değil sadece bir masa iki sandalye mantığı ile bir bilgisayar koyarak is yapacaksınız  o zaman iki ayda bir kiralık 3 ayda bir daire satarak eksik komisyon almayı kabul edeceksiniz. İşte bu nedenle bir çok emlakci sadece kendi geçimini sağlayacak kadar ancak para kazanır.

Oysa emlak brokerlugu ayrı bir uzmanlık alanıdır. Çok basit olarak benzetme acısından hiç aşçı restoran işletmecisi olabilir mi işin teknik yönü ayrı işletmecilik ayrıdır. Aşçı restoran sahibi olursa 2 yıl sonra kapanır.

Evet emlak sektörü karlı bir iş ama işin hakkını vererek bölge de markalaşma ve ofisse ciddi anlamda  yatırım yaparak kurumsal kimlik ve kurumsal yönetim anlayışını şahib olmak sürekli kendini güncelleme ve uzmanlasma ile mümkün.

Emlak brokirleri emlak ofisi yönetmek, kordine etmek, emlak danışmanı temin etmek ve onları eğitmek,  konut projelerinin satışını almak, satışta olası sorunları çözmek ve tarafları anlastirmak gibi görevi ile emlakçılik yapmak değil gayrimenkul sektöründe faaliyet göstererek işin üzerinde çalışmalar yapmalıdır.

Emlak ofislerinde emlak danışmanlığı yapmayım diyerek kendi ofisini açarak orada gayrimenkul portföy u yapmak, müşterilere yer gösterme, satış ve tabu işlemlerini takip etmek için emlak ofisi açılmaz. Sadece kendiniz ekip kurmadan emlakçılik yapmak için emlak ofisi açmak varsa aklınızda vaz geçin bir kurumsal emlak ofisinde emlak danışmanı olarak çalışmaya başlamak sizin için riski düşük ve daha rahat olup emlak ofisinin kurumsalligindan faydalanmak daha mantıklıdır. Üstelik kendini geliştirmeye ve işi öğrenme daha kolay olur.

Emlak brokirleri emlak işini yapmamali ama bilmelidir. Emlâk ofisinde kurumsallasma çalışmalari yaparak ekip oluşturma ve yönetime, eğitim ve iş geliştirme için çapa harcayarak ofis ve ekipman yatırım yaparak sermayesi ile iş yapmalıdır. Başarılı bir emlak ofisine sahip olmak isteyen emlak brokirleri en az 4 tane emlak danışmani yanında olmalı ve 6 ay kadar giderleri karşılayacak kadar nakit para olmasıı gerekiyor.

Yorumlar