İş Kurma Maliyeti ve Kazancı Ne Kadar Olur?




İşletme yönetim ve yatırım danışmanı kapmasında güne en az 30 telefon görüşmesi  ile 15 adet e posta ve sosyal ağlar üzerinden gelen sorulara cevap veriyorum.  Genelde sorunun temelinde ne ne iş yapsak iyi para kazanırım, ne kadar maliyet olur, ayda ne kadar para kazanırım, ne iş yapalım veya neye yatırım yapayım şeklinde oluyor.

Öncelikle şunu söyleyeyim iş para kazandırmaz işletmeci para kazandırır. İşletme sistemini kuran her insan planlı şekilde hareket ederse para kazanması mümkün değildir. Keza yatırımlarda yatırımın getirisinden çok yatırımcının yatırım bilgisi ve tutumuna bağlıdır.

Öncelikle kendi işini kuranlar 3 temelden gelmiş olup sermaye koyarak iş hayatına katılanlar, üretimden gelerek iş yerini açanlar ve satış kökenli ürün yada hizmet satış odaklı insanlar tarafından kurulan işletmeciler var.

Bir işten para kazanmak için yatırım analizi ve işletme bilgisi ve pazar araştırma sonucunda iş planı yada yatırım planı oluşturmak gerekiyor. En risksiz yatırım bildiğiniz işte olup en az 6 yıldır işin içinde olduğunuz bir konuda yatırım yapın.

İş kurma maliyeti işin yerine, hizmet yada ürünlere göre değişmektedir. Bu günün şartlarında 50.000 tl maliyetinden aşağı kurulan işletmeler için en az 70.000 TL para gerekli olup sağlıklı bir işletme kurarak ciddi anlamda para kazanmak için işe 200.000 TL den baslayan yatırım ve işletme kurmak için bütçe oluşturmak gerekiyor. Bir işletme en az kendini  ile 3, 4 yılda yatırım işe 5 ile 7 yılda kendini amorti etmelidir.

Her sektörde para kazanmak mümkün olup para kazanamayan insanlar aksamdan sabah kadar karar değiştiren daldan dala atlayan tutarsız insanlardır.

Kayıp eden insanlar işine ve işletme bilgisine  sahip olmayan yatırım yapmayan yetersiz sermaye ile iş kurmaya yada yatırım yapmaya çalışanlardır.  En karlı yatırım ve işletme de bile yatırım yapan insanin tutumundan ve bilgisiz karar almasından dolayı zarar etmektedir.

Her ne yatırım yada işletme kurmak düşüncesinde olursanız olun plansız ve yatırım fizibilitesini yaparak kendi durumunuzu göz önünde alarak karar vermek gerekiyor. Biri için çok karlı olan bir işletme kurmak yada yatırım yapmak başka biri için ciddi anlamda zarar etmesine neden olur.

Ne yazık ki ülkemizde 2 yılda bir iş değiştirme kararları alınıp bir işletmenin tam olarak para kazanmaya başlamış olduğu bir noktada işletme kapanır yada 6 ay sonra sermaye yetersizliğinden işletme faaliyetlerine devam edemez hale gelir.

2 yıl ayakta kalan ve sonra kapanan işletmeler de para kazanamaya ve marka olmaya başlaması durumuna kapanmasının en büyük nedeni işletmecinin işten sıkılarak yorgunluk ve psikolojik olarak bunalım sonrası işten soğuma ile kararlar alınıyor. 2 yıl sonunda kurumsallaşma göstermeyen işletmeler elaman sıkıntısına takılarak iflas etmesinin yanında aniden büyüme kararları alınarak dengesiz yatırım ile büyürken iflas ediliyor.

En risksiz olan yatırım olan gayrimenkul dahi yetersiz finansmandan olayı kredi maliyeti, tapu ve emlak komisyonları eklenecek olup alınan gayrimenkul 1 yıldan önce satılması durumunda değer artışı, tapu maliyeti, komisyonu ve kredi maliyeti ile vergisi olacağı için toplam gelir gideri karşılayacak durumda olmaz ve zarar edilmiş olur.

Az sermaye ile girişimcilik yapılması durumunda işletme faaliyetlerine devam etmek için finansman bulunmadığı için ürün ve hizmetler zararına yada çok az karina satış yapılır ki bu durumda tabi ki karlı bir işletme olmaz.

İş kurmak yada yatırım yapmak çocuk oyuncağı değil ve işin uzmanlarından yardım alarak yeterli sermaye ve doğru yönetim ile işe başlamak gerekir. Sizin olanaklar ile yatırım getirisi sizin ve işletmenin giderleri, tufe ve faiz oranlarından daha fazla olmalıdır.

Yorumlar