KOSGEB'den Hibe Alarak İş Yeri Açanlar Neden Kapatıyor?

Devletin yatırım ve işletme kurulumunu destekleyerek özelikle genç girişimcilere hibe vererek destek olmaya çalışıyor. Kendi işini kurmak isteyen girişimcilere 1 haftalık uygulamali girişimcilik eğitimi verilerek belgesini alıyor.

Girişimcilere devlet kesinlikle eğitim sonrası para vermiyor. Hibeden yararlanmak isteyenler önce iş yerini açacak ve iş planı hazırlayarak fatura ile odeme dekontunu teslim etmesi durumunda destek kapsaminda olan harcamalarin ℅ 60 ile ℅ 80 kadar bölgelere bağlı olarak 18.000 Tl makina ekipman desteklemesi yapılır iken 2000 TL firma kurulum ve 30.000 TL genel işletme giderleri olarak destek sağlanırken 100.0000 TL kadar faizsiz kredi desteği sağlıyor.

Hibenin aşıl amacı kendi işini kuranlara ayakta kalmaları ve 2 yıllı tamamlaması için destek olmaktır. Devlet genç girişimcilerden 3 yılda vergi almıyor. Ancak işletme kapanması durumunda Nazi sebepleri hariç hibe faiz ile geri veriliyor hibeyi alan kişi tarafından

Bunlar gayet güzel desteklemeler olmakla birlikte benim asıl söylemek istediğim bu kadar destek alarak 2 yıl içinde iflas eden işletme sayısı azımsanmayacak kadar çok ortalama destekle açılan işletmeleein ℅60 kadarı 2 yıl sonra kapanmış oluyor.

Bunun sorunu da sadece hibe almak için işletme acanların yanında işin sadece teknik boyutunu bilmek işletmeci olmak için yeterli değildir. İşletme yönetimi başlı başına bir bilim dallarının birleşimi olup sadece girişimcilik eğitimi alan birinin başarılı olmasını beklemek doğru değildir.

Ben 2006 dan beri işletme yönetimi ve yatırım konularında bizaat kendi işimi kurmanın yanında danışman olarka da sürekli iş hayatında olmama rağmen hala gelişmeleri takip ediyor, öğreniyor ve eksik kalan tarafını bulurken 1 haftalık girişimcilik eğitimi alan biri ne kadar başarılı işletmecilik yapar?

Eğer sadece ustalık yani işin teknik yada mutfağında bulunmakla iyi bir işletmeci olunsaydi o zaman en iyi restoranlari bayanlar isletirdi. Veya en büyük şirketleri mühendisler yönetmesi lazımdı.

İşin teknik boyutunu bilmek ile işle ilgili bir işletmeyi yönetmek çok farklı olup işletmecinin nitelikleri ve uzmanlik alani farklıdır.  İşte KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi alarak iş yeri alanların sıkıntısı burada yatır. İşletme yönetimi konusunda destek almaları şart.

Yorumlar