Satışları Artırmak İçin Prim ve İkramiye Uygulaması






İşletmelerin devamı için üretim yapılan ürün ve hizmetlerin satışı üretmekten daha önemli olup üretmek hiç bir şey olup satış her şeydir. Satış varsa para akışı olur ve işletme hayatına devam eder.

Bu yazıda satışları artırmak ve kar marjini yüksek tutarak işletmelerde satış ekip oluşturmak, eğitim ve motive etmek için prim ve ikramiye uygulamasını anlatacağım. Her işletmenin en büyük sorunu yeterli veya daha fazla satış yapmaktır.

Satış yapmak için satış yetenekli insanlarla ekip oluşturmak, satış yapmak için elamanları eğitimi vererek yetişmiş insan gücü meydana getirerek daha fazla satış ve kar marjini artırmak gerekiyor.

Eğer işletmeniz ve ürünlerinizin rakipleri var, üretim fazla satış az, rakipler sizden daha fazla satış yapıyorsa o zaman prim yani halk arasında komisyon olarak bilinen yöntem uygulanır.

Prim hesaplaması yaparak her çalışanın çalıştığı kadar ücret alacağını bildiği için daha fazla satış yapmak için çalışma yapar. Prim uygulaması olarak satış primi, kar payı primi ve tahsilat primi olarak 3 ayrı şekilde prim hesaplaması yapılması satış yanında karlılık artar ve elamanlar aynı zamanda tahsilat yaparak işletmenin nakit akışını arttırır.

Satış yapılan ürün yada hizmetlere göre sadece prim, aylık artı prim, giderler firma tarafından karşılanması ve artı prim olarak 3 tür uygulamalar bulunuyor. Primler aylık ve yıllık bazda uygulama konularak ayrıca belirlenen kota miktarının aşılması durumunda ikramiyeler ile motive edilir.

Ne yazık ki patronlar prim yöntemi ile satış artırmak için verilen ikramiye ve primleri gereksiz zarar olarak görür az vermeye yada hiç vermek istemez aynı zamanda asgari ücret vererek satış yapmak onların işi onun için motive etmek ve eğitim vermek gereksiz olarak görenler var.

Prim ve ikramiyenin yanında firma elaman alımında satış yetenekli insanlar ile ekip kurmak ve onları satış konusunda eğitimler verilmesi şarttır. Satış ve pazarlama stratejileri oluşturmadan ve çalışanlara eğitim verilmeden başarılı bir işletme olmak mümkün değil.

Yorumlar