Şirket Satın Almak İstiyorum Diyenler






Yeni iş kurmak yada var olan işletme yi büyütmek, yeni bir sektöre giriş yapmak, rakiplerden daha büyük olmak ve pazar payını artırmak, maliyeti azaltmak amacı ile marka, patent haklarını almak, finansman sağlamak amacı ile bir çok nedende dolayı firma satın alınır.

Özelikle yeni bir pazara giriş yapmak bir bölgede faaliyetlerde bulunmak için bilinen bir firmaya almak hazır müşteri ve ekip ile marka , kurumsal işletme devir almak yeni işletme kurmak ve pazara giriş yapmaktan daha kolay olduğu için yeni isletme kurmaktan daha avantajlıdır.

Şirketlerde devir işlemleri noterde, anomin şirketlerinde kurul kararı ile hisse seklinde satış yapılır ve vergi dairesine bildirim yapılarak işlem tamamlanır. Şahıs şirketlerinde işe direk devir eden iş yeri kapanışını verir ve devir alan da iş yeri açılışı yaparak işlem tamamlanır.

Şahıs şirketlerinde olsun firma olsun alacak bir şirket arıyorsunuz öncelikle neden şirket almak istediğinizi ve amacınız bilmeniz gerekir. Şahıs şirketlerinde firmanın bütün sorumluluğu devir edene ait olup alanı bağlamaz. Ancak devir işleminde kapandığı ve tekrar açıldığı için şirket yeniden açılmış gibi oluyor.

Limited şirketi devir almakta işi iş daha sıkıntı ve teknik, işletme, finansal ve hukukî, vergiler boyutu olarak incelenmesi gerekli olup sözleşme yapılarak hisse devir alınır. Ancak şirketler şahıslardan ortaklardan bağımsız olduğu için kredi durumu, hukuki davalar, vergi ve SGK borcu ve piyasada kayıt altında olmayan dış borçlanma olması durumunda devir alan kişi sorumludur.

15 yılık iş hayatında " Altın yumurtlayan tavuğu kimse kesmez "  bende diyorum ki hiç bir ürün yada hizmet maliyetinin altında yapılmaz.   bir işletme devir ediliyor işe neden devir edildiği alan kişinin amaçlarını uygun ve işletmenin geliştirilebilir olmalıdır.

Bazı insanlar iş yapamadığı yada yönetemediği için devir ederken, hastalık, şirketi bırakacak aile üyesi olmaması, profesyonel anlayışı sahip olmamak,  taşınma nedeni ile devir edilebilir. Bunun yanında karlılık düşmesi, pazarın daralması, işletmenin konumunun iş yapmak için uygun olmaması, belediye ve kanuni sıkıntısı , izin ve ruhsatlarına bakmak gerekiyor.

Yorumlar