Mersin'de Gayrimenkul Nasil Satılır?








Mersin'de bulunan gayrimenkul olarak arsa , ev, iş yeri , villa ve tarlasını satmak isteyenler satış yapmak ve gayrimenkul alıcısını bulmak için ne yapmalı?. Mersinde ev almak isteyenleri nerde nasıl bulunmalı. Bir kişi kendi gayrimenkullu nasıl satar. 


Mersinin Yenişehir, Mezitli ilcesi ve Toroslar mahallesinde veya mersinin diğer ilçelerinde bulunan gayrimenkullerini satmak isteyenler için 3 tane yöntem vardır. 

1. Kendi gayrimenkullu satmak için çalışmalar yapmalı. Öncelikle fiyat belirleyip kağıtlara oda sayısı ve m2 kare ile telefon numarasını yazarak cama yapıştırmali ve her arayana dairesini göstermek için gitmeli. Her emlakçının yaptığı gibi ınternet sitelerin de ilan vererek resimler yüklemeli. 

2 Mersinli olup Mersin dışında yaşayanlar ise konu komşuya evin satılık olduğunu ve istediği rakamı söyler anahtarı bırakır komşu da yazı yazdırılabilir ve  cama aşar. Fiyatın üzerine kendisi de ekler. Satış olursa tapu işlemleri sırasında parasını  alır gayrimenkul alıcısı kredi kullanacaksa bankadan kredi görüşmeleri yapması gerekir. Bu iki yöntem en kolay olanı gibi görünüyor olsa da ne yazık ki satış çok zor olur veya istenilen rakamın altında olur. 

3. Gayrimenkul danışmanı aracılığıyla satış yapılır. Emlakçi demiyorum çünkü emlakçi yine müşterinin istediği rakamı alır üzerine bir miktarda ekleme yapar ve branda yaptırıp ilan verir ve ofisine gelenlere sunum yapar, yer gösterir satış olursa mal sahibinin istediği rakamı verir üzerine  eklediğini kendisi alır. Bunda da fiyat emsalerine  göre yüksek olduğu için satış yapılamaz yada piyasa fiyatından daha aşağı işlem yapılır. 

İsinde uzman olan gayrimenkul danışmanı ise öncelik olarak satıcının neden sattığını, ne kadar zamanda satmak istediğini öğrenir ve dairenin değerini tespit etmek için değer tespit çalışması yaparak gayrimenkul tam olarak değerini tespit eder ve mal sahibin e bildirir m anlaşma  sağlandıktan sonra  yetki sözleşmesi imzalanır ve gayrimenkul danışmanı satış ve pazarlama çalışmalarına başlar . 

Konut satış pazarlama kapsamında branda hazırlatır. İlan verir, alıcı listesindeki kişilere haber verir. Ortak çalıstigi emlak ofislerindeki çözüm ortakları ile paylaşım yapar. Katalog yada broşür hazırlar. Yerel gazeteler de ilan verir aynı zamanda gayrimenkul ofisinde çalışan danışmanlarla paylaşarak kısa zamanda  en az 10.000 kişiye ulaşır. Alıcılara profesyonel olarak sunum yapar, yeri gösterir pazarlık ve anlaşma müzakerelerini yönetir. 

Alıcının durumuna göre kredi işlemlerini tamamladık dan sonra mal sahibi ile gayrimenkul alıcısına buluşturur alacağını teminat altına aldıktan sonra tapu işlemlerini tamamlar ve gayrimenkul satış yapan insanın parasını verir. Bütün bu süreçte her iki tarafın haklarını korur ve her şeyin kanunlara ve vergiye uygun olmasını özen gösterir. 

Doğru fiyatlandırma ve bölgesinde aktif olarak çalışan, çalışma bölgesini iyi bilen gayrimenkul danışmanı gayrimenkulle tam zamanında doğru fiyat ile satarak alıcısını ve satış işlemlerini tamamlar. 

Mersinde evini kiraya vermek isteyenler için ek olarak kiralama anlaşması yapar ve kira zamanı bittiğinde yada kira anlaşması fesih durumunda gayrimenkullun boşaltılması , abonelik işlemleri ile kiralanan yerin kiralama amacına uygun kullanılması yıpranma ve zararları tanzim etme, kiraları alarak mal sahibine  havale  yada takip etmeye devam eder. 

Gayrimenkul danışmanlık hizmeti bir iş değil yasam biçimi olup süreklilik gerektiği için uzun zaman çalışan güvenilir danışmanlara çalışma yapmak her zaman en güvenilir  ve tarafların mağdur olmamasını sağlar . 

Şimdi Mersinde evi, arsa ve is yeri olup satmak isteyenler karar versin. Kendileri mi satacak , komşular mı yoksa isinde uzman profesyonel gayrimenkul danışmanları mı satış yapması daha iyi olur.

Mersinde. Evini satmak isteyen gayrimenkul sahibleri genelde anlaşma yapmamaya ve bir çok emlak ofisi ile çalışarak ben danışmanlık ücretini vermem üzerine sen koy kim satarsa satış yapsın diyorlar. Böyle durumda bir Gayrimenkul için en az 4 tane ilan girişi yapılır ve her emlakçi farklı bir fiyat verdiği için alıcısı olan yatırımcı yada ikametgah amacı ile almak isteyenler şüpheli durum olarak algılar ve ilgilenmezler. Onun için satışa çıkmış olmasına rağmen üzerinden 6 aydan fazla geçmiş ama satış yapılamayan yüzlerce ev var. 

Anlaşma yapılmadığı zaman herkes ne tutturursam kar mantığı ile evi satmaktan çok ne kadar kazanıyorum ona bakar ve anlaşma olmadığı için ilgilenmezler çünkü başka birinin satış yapması durumunda emeklerini ziyan olacağını düşünür yada ev sahibi kendisini devre dışı bırakır diye müşteri götürmez ve işlemleri takip etmez. 

Gayrimenkul alırken ve satarken  güvendiğiniz bir Gayrimenkul danışmanlık firması ile anlaşma yapmak hem alıcının hemde satış yapan kişinin haklarını korumak için gereklidir.

Yorumlar