İşletmelerde Körlük Oluşmasının Nedenleri





En iyi yalan en kötü yanlışdan daha kötü sonuç doğurur. Çünkü yalan yanlışı gizler ve doğru olani bulup yapmayı engeller. Oysa en kötü yanlışdan doğruya ulaşmak için bir sonuç çıkartılır.

Kademeli işletme yönetimi uygulayan profesyonellikten uzak kurumsal olmayan işletmeler de ortadaki yanlışı gizlemek için yalan söylenir ve sorunların üzeri örtmek için departmanlar bir birine suçlama ve yalan söyleme eğilimine girerler.

Bir işi yapamadık yanda yanlis yaptık demek olayın farkında olunur ve yanlışi ortadan kaldırmak için kararlar alınarak gerekli yapılması belirlenir. aynı kişi suçu başka birine atmak yada yalanla gizlemek sadece hatanın daha büyüklesmesine ve önü alınamayacak kadar sorun oluşmasına neden olur.

Kurumlaşma olamayan firmalarda patronun yalakalari gerçeğin ap açık ifade etmek yerine patrona yada yöneticiye iyi görünmek için var olan sorunları  raporlar da  yumuşatmak için ifade değişimi firmanın gelişmesini engeller.

Yönetici de yönetim nitelikleri olmadığı halde varmış gibi göstermek yada yeni iş kuracak olanlara işletme bilgisinden uzak sadece kişisel gelişim yöntemleri ile gaz vermek sadece para bitene kadar işletmeci olmalarına izin verir.

Ne yazık ki bazı danışmanlar da insanlar yalan ve yanlış bilgi vererek işi alıp yapamayacaklarıni yaparız sen hiç merak etme abi gibi yaklaşımlar olumlu sonuçlar getirmiyorken bazı başarılı işletmeciler de ilk başarılarinin ardından kendilerine fazla öz güven ile başarı sarhoşluğuna düşerek var olan sorunları normal olarak algılayıp işletme körlüğüne neden olur.

Akılı işletmeci sorun oluşup çözüm üretme ürün sorunun oluşmasini engelleyici tedbirleri alırlar. Çünkü bir sorunu engelleme sorunu çözüm bulmak dan daha kolay ve daha maliyetsiz olur

Bu gibi durumlarla karşılaşarak iflas eden çok başarılı şirketler olup daha çok büyüme aşamasında bunun gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu zamanda işletmeye dışardan danışmanlik hizmeti alınarak olası sorunlar farkı gözle bakılarak firma analiz yapılması sorunlu olan yerlerde yeniden yapilanmaya gidilmesi gerekir. 

Yorumlar