Mersinde Emlak Yatırımından Nasıl Para Kazanılır?





Mersinde yatırım yapmak isteyenler için en garantili ve risksiz olan yatırım mutlaka gayrimenkul yatırımıdır.  Gayrimenkul olarak konut yatırımı, ticari gayrimenkul yatırımı ve arsa ve tarla yatırımı olarak sınıflandırmak mümkündür.  Tabi ki mersinde başka yatırım yapacak alanlarda vardır ama bu kadar gayrimenkul yatırımı yapanların vardır bir bildikleri. Öncelikle olarak gayrimenkul yatırımı karlı, risksiz, uzun vadeli olduğundan dolayı yatırım olarak kabul edilir.  

Mersinin en konut yatırımında değer artısı sağlayan bölge Mezitli ve Yenişehir bölgesinde kalan alanların yıllık en az % 17 ile % 20 arasında değer artısı oluyor. Kira hariç bir gayrimenkul 4 yılda kendin  rahatlıkla amorti ediyor.  Mersinde Mezitli emlak ofislerinde çalışan emlak danışmanları olsun Yenişehir emlak ofislerinde çalışan veya Mersin Emlakçıları olarak hangi bölgede olursa olsun bilgileri vardır.  Bu bilgiye hakimler üstelik bir insan konut alır ve satarken karar verme suresi 16 ay civarında olduğunu kabul edersek insanlarda Mersinde konut piyasasını ve değer artısını biliyorlar.  

Benim size bu yazıda anlatmak istediğim Gayrimenkul yatırımı değil gayrimenkul ticaretinden söz etmek istiyorum.  Öncelikle yatırım ile ticaret arasında ki fark eğer alınan gayrimenkul bir yıl içinde satılırsa konut ticareti 1 yıldan daha uzun zaman elde tutup da satılırsa gayrimenkul yatırımı yapılmış oluyor.  

Gayrimenkul ticareti yapmak isteyen insanda öncelikle gayrimenkullun değeri kadar nakit olmalı yada en fazla % 20 oranında kredi kullanmalıdır. Eskiden kelepir diyerek tapir edilen alırken ucuza almak satarken de piyasa fiyatına satarak kazanç elde etmek vardı. Ancak artık ev sahipleri de gayrimenkullun değerini biliyor. Ben bu güne kadar evinin  değerinin altında fiyat isteyeni görmedim.  

Öncelikle yatırım yapılacak nakit sağlandıktan sonra emlak yatırımı yapılacak bölge belirlenerek oradaki güvenilir yada size teminat verecek inşaat firmalarının projelerine temelden giriş yapmalısınız. Böylece daha ucuz fiyata daire alma imkanı olurken proje tamamlana kadar değer tartısı ile birlikte bir konut ticaretinden yaklaşık olarak % 40 civarında kazanç elde etmek mümkündür.  Başka hangi yatırım yada işletme kurmakta riskiz ve karı kazanç var.  

Konut ticareti amaçlı alım yaptığınızda firmadan teminatla birlikte kesin teslim ve teslim olmama durumunda yapılan ödemenin yüzde 10 kadar ceza şartı konmalıdır. Eğer ki inşaat firmasına güven olmaz işe en azından tapuda kat ıtıfakı cıkmış olması lazım ki bu risktir. Proje yapan firma güvenilir olmanın yanında proje insanlar tarafından talep edilebilir niteliklerde günün modasına uygun olmalıdır. 

Konut yatırımı sadece al, sat ve tapu, finansman işlemlerinden tabi değildir. İşin hukuki ve vergi boyuttu vardır.  İnsaat firmasından alım zamanı kesinlikle fiyatını olduğundan düşük göstermeyin buu da teklif eden firmalardan uzak durun. Alımda fiyat düşük satımda piyasa bedelinden gösterilerse o zaman aradaki fark olup  alım yıllına göre vergi meydana gelir. Ancak alımdan 5 yıl geçmiş ise o zaman vergi meydana gelmez. Konut ticaretinde zaman 1 yıldan kısa yada en fazla 2 yıl olduğu için vergi doğma durumuna karsı alınan konutları tapusu alınmadan satılarak devir edilirse o zaman sadece tapu harçları meydana gelir. Alınırsa iki defa vergi ve tapu harçları meydana gelir.  

Konut ticareti doğru projede , doğru fiyattan alınmalıdır.  Son bir yıl oldu konut piyasası sıkıntılı oluğu için hem firmalar pazarlık limitlerini baya esnetiyorlar ve fiyatlar düşük. Piyasa iyi olduğu zamanda pazarlık konusunda yanaşmıyorlar. Konutlarda kriz dönemlerinde yatırımcılar konut ticareti için alım yapar, piyasa ıyı olduğu zamanda ikamet amaçlı konut alacak olanlar ortaya çıkar. Bu dönem parası olup da konutta değerlendirenler  krizden en karlı çıkacak olanlardır.  Birileri zengin olmaya devam ediyor. Parası olup aklını kullananlar. 


Saygılarımla 
Abit Gülistan  
05374343014 


Yorumlar