Yatırımcıya Hibe Veren Kurumlar





Yeni girişimlerde bulunmak isteyen yada var olan işletmelerini geliştirmek isteyenlerin yanında yeni yatırım yapacak olanlara bir çok kurum ve kuruluşları hibe veriyor. Günümüzde hemen hemen bütün işletme kurulum ve yatırımlara hibe olarak karşılıksiz olarak geri ödemesiz yardımda bulunuyor.

Hibe kapsamında yerel yönetimler, kamu, dernek, kurumsal kar amaçlı işletmeler ile şahıs işletmelere destekler var. Bu kapsamda ilk akla gelen kurum tabi ki KOSGEB oluyor. Özelikle ticari amac için işletme kuracak olanlara yönelik girişimci destekleri kapsamında 50.000 tl ye kadar hibe ve 100.000 tl ye kadar kredi veriyor.

Ayrıca KOSGEB var olan işletmelerini geliştirmek isteyenler için makina ekipman alımından kartvizite  kadar hibeler veriyor. Ayrıca firma birleşme, faur ve iş gezileri konusunda desteklemeler devam ediyor.

TÜBİTAK kurumu olarak daha çok yeni urub geliştirme, arge, icat ve inovasyon konusunda yeni ürün geliştirme icatları destekleri ile hibe veriyor. TÜBİTAK daha çok üniversite öğrencisi olanların icatlarına ve firma Ar GE ye destek veriyor.

Tarım Bakanlığı. Tarım bakanlığı yeni işletme kuracak genç çiftin kapsamında ve tarım ile hayvancılık işletmeleri kurulması, geliştirme ve modernize etme makina ve ekipman konusunda destekler verirken, soğuk hava deposu, kırsal turizm ve yöresel ürün tanıtımı, balıkçılık, kanatlı hayvancılık, büyük baş hayvancılık, sera kurulumu, tarım ürünlerinin işlenmesi, pazarlama ve tanıtım kapsamına desteklerin yanında kendi elektriğini üretmek isteyenlere 2000.000 Tl ye kadar karşılıksız hibe veriyor.

TKDK olara da bilinen kurum Tarım ve kırsal alan destekleme kurumu olarak tarım bakanlığına bağlı Avrupa fonu olan İPA programının Türkiye'de faaliyetlerini İpart destekleri altında yatırımcı ve işletmecilere hibe veriyor. İpart da olusan bütçenin ℅ 75 İpa olan Avrupa birliği fonundan geri kalan miktar ise Türkiye merkez bankası tarafından tamamlanıyor.

İpart ile tarım bakanlığı hibe kapsamı bir birini tamamlayıcı nitelikte olup İpart programını yürüten TKDK tarafından organize ediliyor. Tarım bakanlığı en fazla 2000.000 tlye kadar  destek verirken ipart 3000.000 Euro yada kadar destek veriyor.

Isparta öncelik olarak tarım işletmeleri, hayvancılık işletmeleri, yerel yönetimler, enerji üretimi ve çiftlik faaliyet ile kırsal turizm destekleri ile öne çıkmakta.

Kalkınma Ajansları .  Bölgesel olarak ekonomi bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren kalkınma Ajansları daha çok yörenin talepleri ve pazar araştırması sonunda farklı destekler veriyor. Öncelik olarak yerel yönetimlerin yanında ticari amac için işletmelere destekler veriyor. Türkiye de kalkınma Ajansları ve dernekler olarak 17 tane civarında faaliyet gösteren ajanslar var.

İşkur ve Sosyal politikalar bakanlığı olarak işletme kuracak olanlara öncelikli olarak bayanlara yönelik işletme açmak isteyenlere 2 yil ödemesiz ve 5 yıl ödemeli faizsiz krediler veriyor. Ayrıca esnaf ve sanatkârlar odası ve ticaret odaları esnaflara kredi veriyor.

Ekonomi bakanlığı hibeleri olarak öncelik olarak üretim yapmak isteyenlere işletme kurulum için arazi, inşaat hibesinin yanında makina ve ekipman alımında  uzun dönemli kredi veriyor.

KOSGEB tarım ve hayvancılık, çiftlik faaliyetlerine 1. Dereceden destek vermezken tarım ve hayvancılık ürünlerinin işlenmesi, pazarlama ve satış konularında girişimcilere hibe veriyor. Bunun yanında tkdk bütün tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunan işletmelere destekler veriyor.

Canlı hayvancılık faaliyetlerinde bulunan işletmelere hibe verilmezken başı kalkınma ajansları yöresel olarak canlı hayvan için hibe programı yapabilir. Nitekim genç çiftçi hibe kapsamı bu kapamda canlı hayvan için hibe veriyor. Zaman zaman kalkınma ajanslari da destekleme yapıyor.

Bir işletme ve yatırımlarda genel olarak önce harca sonra hibe al mantığı ile hareket ederek yatırımcının hibe verilen bölgede olması ve destek kapsamında yatırımcıya, yatırımda hibe programına uygun olması gerekir. Bir projeye iki kurumdan bir anda hibe alınamaz yada bir  kurumun hibe dosyası kapanmadan başka bir başvuru yapamaz ve ayni anda sadece 1 hibeden yararlanabilir olup bir kişi en fazla 3 defa yararlanabilir.

Ödemeler genelde yap al şeklinde olup bazen Hakediş yöntemi yada teminat karşılığı ön avans veriyorlar. Bazı firmalar ödemeyi hibe ödemesi sonrasında kabul ediyorlar. Her ne durumda olursa olsun yatırımcının en az ℅ 20 kadar öz sermaye ve proje hazırlayacak kadar nakit parası olması gerekiyor. Proje hazırlama ve danışmanlık da hibe kapsamında değerlendirilir.

Yorumlar