İşletmeler Neden Kalıcı Olmuyor?





Bazı bilim adamların araştırması sonunda hayret ettikleri bir durum olmuş. Yapılan araştırmaya göre cahil insanlar orta seviyede eğitim görmüş insanlardan daha fazla özgüven ve cesaret doluymuş. Bir cahiller birde konusunda uzman olan dahi insanlar özgüven konusunda aynı seviyedeymiş. Araştırma sonuçları üzerinde bende bıraz gözlem ve araştırma ile  bilim adamlarının söylediklerini doğru ama eksik buldum. 

Cesaretini cahillikten alarak girişim yapan insanların kurdukları işletmelerde başarı kalıcı olmuyor belki ilk başlarda başarılı gibi görünür ama bir zaman sonra işe başladıkları noktadan daha kötü duruma gelip ellerindeki sermaya ve girişimi de kayıp ediyorlar. Zaten işletme kurmanın risklerinden biride sermayesi ve işlemesini yitirme durumu söz konusudur. Bilgisizlikle bir heyecanla kurulan işletmelerde yeterli finansal durum olmazsa en küçük hatalarda iflas ediyorlar. 

Bununla birlikte cahillikten kurulan işletmeciler zamanla işin öyle olmadığını anladıklarında başarılarının kalıcı olması için eksik yanlarını belirleyerek kendilerini eğitmek yada işini bilenlerden destek alarak ilerleme sağlıyorlar. İşletmecili tam olarak bilmeyen insanlar genelde küçük kalıyor yada sadece geçimini sağlayacak kadar para kazanıyorlar ama genelde bir gün işi terk ediyorlar.  

Oysa cesaretini bilgisinden alan insanların başarıları kalıcı oluyor hemde büyük işletme olmak için her türlü destek ve olanaklardan yararlanmaya devam ederek bilginin güç olduğun inandıkları için danışmanlık desteklerinden faydalanırken profesyonel ekip kurma ve işletme yönetim anlayışı ile kurumsallaşarak büyük işletme oluyorlar. Bakın en büyük firmalara hepsi bilgiden gelen cesaret ile girişimcilik yaparak işletme kurmuşlar ve en az 10 yılldan fazla devam ediyorlar.  

Türkiye'de iflas eden işletmelerin % 60 sının ilk 3 yıl içinde iflas etmelerini göz önünde alırsak yeni girişimde bulunan girişimcilerin işletmecilik bilgisi ve yöneticilik niteliklerinden ne kadar yoksun oldukları, plansız işe giriş ve yetersiz sermaya sonucu iflas ettiklerini tespit etmek o kadar zor değil. Türkiye de sadece işletmelerin % 3 müşterisizlikten dolayı kapanıyor.  


Yorumlar