Çalışanlarınız Ne Kadar Değerli ?






Bir işletmenin madi mal varlıklarından daha önemli olan yetenekli çalışanlardır. İşletmecilik aslında insan tarafından insanlara mal ve hizmet üretmek olduğu için firmanın değerini çalışanlarınız belirler. Çalışan elamanların sayısından çok yetenekli insanların ne kadar olduğu önemlidir. Bir çalışan elamanın  firmaya aylık kazandırdığının 72 katı o elamanın değerini belirler. Yetenekli bir elaman bazen 1 milyon dolardan daha değerli olurken para kazandırmayan çalışanın hiç bir önemi yoktur.  

İşletmelerde iç müşteri olarak ifade edilen çalışanlar olup bazı firmalar çalışan insanlara değer vermezler ve yetenekli insanları bünyelerinde tutamazlar.  İsten ayrılan elaman işletmeye gizli maliyet olarak yansır. Bir elamanın firmada maksımim verimde faydalanmak için en az 2 yıldır aynı işi yapmış ve aynı firmada çalışıyor olması gerekiyor.  Çalışan memnun olursa o da müşterilerini memnun eder ve firmaya devamlı para kazandıran müşterileri ellerinde tutar. Yeni bir müşteri bulmak mevcut müşteriyi korumaktan 6 kat daha pahalıdır.  

İyi çalışanı elde tutmak için firma için kariyer basamakları, performansa göre ücretlendirme, eğitime göre teşvik etme ve değer gösterilere firmaya ait  duygusu yaratılmalı ve elamanlara değer verilmelidir.  Başarılı ve yeteneki insanları bünyesinde tutmayı başaran işletmeler rakiplerine üstünlük sağlarlar. Üretim, bilgi pazar kopyalanabilir ama insan yetenekleri firmalar tarafından kopyalanamaz. Her şey taklit edilir ama cesaret ve kişilik ile yetenek taklit edilemez, kopyalanamaz. fark yaratmak isteyen firmalar çalışanlara ve bilgi olarak entelektüel sermayeye önem vermeli. 

Yorumlar