İŞLETMELER İFLASA DOĞRU NASIL GİDİYOR?






İflas etmeden yada riske girmeden önce herkes en iyi işletmeci, finansı her şeyi bilendir .İflas etme noktasına doğru giderken durumu kimseye fark ettirmemek için ödemeleri kredi ile yapmaya başlar, Krediyi tekrar kredi ile öderken daha yüksek miktarlı borca görerek iflas zamanını erteler. Müşterilere ürün veremez, ödemeleri yapamaz, alacaklı olanların telefonuna çıkmayarak durumu biraz daha idare etmeye çalışır. Ancak işletme artık kanser olmuş gibi geri dönüşü olmayan yolla doğru ilerlemiş borç miktarı o karar artar ki gelen para giden paradan az olur. toplam borç miktarı firmanın mal varlığından fazla olur ve iflas edilmiş olur.

İflastan sonra bildiklerinin yanlış yada yetersiz olduğunu anlarlar ama bazen is isten geçmiş olur. İflas etme sürecinde Gurur meselesi yaparlar ve kimse ile konuyu açık açık konuşmak istemezler işin uzmanlarından yardım almazlar işletme yönetim danışmanlarını sadece para alan uyanık insanlar olarak görürler. Nede her şeyi biliyoruz ya danışmana para vermek aptallıktır. Oysa işletmelerde işler iyi olduğu halde rakiplere fark atmak için iki katı işlerin kötü döneminde 4 katı bütçe ayırarak daha fazla danışmanlık hizmetlerinden faydalanmaları doğru olur.

İşletmelerin iflas etmelerinin en büyük nedenleri işletme ve finansal planlamada yapılan hatalar, karsız ürün yada hizmet üretmek, fazla işçilik giderleri, verimsiz elaman satış ve tahsilat hataları yanlış fiyatlandırma politikalarından kaynaklanır. iflas etme noktasına doğru giden işletmelerde yanlış stratejik hareketler, elaman çıkarma, işletmeyi geliştirme, reklam ve satış, danışmanlık hizmetlerinden faydalanmaktan faz geçerler.

İşletmelerin ayrıntılı nizam tablolarını analiz etmek iletmede sorunların olduğunu gösteren göstergedir. İflastan kurtulmanın en kolay yollu iflas etme riskine girmemektir. Bir işletmenin gelirine oranlar gideri % 30 civarında olursa sorun yok o işletmenin büyüme potansiyeli olduğunu gösterir. oran % 60 işe o zaman yerine sayan işletme giderlerinden biraz fazla para kazanırken yıllar buyunca arpa boyu kadar yol alamazlar. Boç oranı gelire oranla % 70 civarında işe o zaman ciddi anlamda risk vardır aslında % 60 civarında olduğu zaman işletme danışmanlarından destek alınmalı. İşletmeyi yeni den yapılanma ve stratejik planlar yapılmalıdır.

İflas etme noktasına doğru giden firmalarda huzursuzluk, nitelikli elamanları işten çıkarmak, gösteriş için para harcamak, başka yatırımlara yönelmek iflas etmeyi hızlandırır. Ne iş yaparsanız yapın her işletmenin geliştirilmesi gereken bir noktası olup sadece önemsiz görülen bir para yutucu yada maliyet artıran çalışan, karsız ürün yada hizmet olmaması istenirken bir müşterinin zamanında ödeme yapmaması yada hiç ödeme yapmaması en az 5 ile 10 müşterinin karını götürür. Unutmayın işletme para kazanmaz işletmeye para kazandırılır. Kağıt işi yapan para kazanırken altın satan işletme iflas eder.

Yorumlar