Finansal Danışmanlık Hizmeti Almak İşletme Yönetimi İçin Yeterli mı?





Bu gün Mersin'de bir finansal yönetim için firma ile toplantı yaptık. Danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak işletmenin zor durumda kalmasıyla yöneticilerin aklına geliyor ki çoğu zaman işi kritik durumu geliyor ve kurtarılma ihtimalleri çok zayıflıyor. Genel anlamda işletme finansal yönden zorda kaldığında aman bizi kurtarın seklinde oluyor.  

Bir riski atlatmanın en iyi yollu riske girmemektir. İşletmeler normal zamanlarda işlerin iyi oluğunda danışmanlık hizmetlerinden iki kat fazla alarak rakiplerinden faklılık yaratmak için danışmanların bilgi ve birikim ile deneyimlerinden faydalanarak rakiplere fark atmalı. Farklılık işletmelere karlılık olarak yansır. İşlerin iyi olmadığı zamanlarda 4 kat daha fazla danışmanlık hizmetlerinden faydalanması gerekir.  

İşletmelerin en çok batma nedenleri finansal yönetim konuşunda yapılan hatalar sonuçlu meydana gelir. Bir işletme ne kadar büyük olursa olsun işletmede nakit sorunu varsa iflas eder. işletmenin iflas etmemesi için kazançlı giderlerinden ve faiz ile tüfe oranından, vergilerden daha fazla para kazanması lazım. Doğru islemecilik yapılarak finansal yönetimi konuşunda işi bilenlerden destek alırsa iflas etme yada kriz gibi durumlara düşmeden yolluna devam eder.  

İşletmeleri aslında muhasebeciler batırıyor. Çünkü işletme yönetiminde finansal yönetim konuşu muhasebecinin tavsiyelerine bırakılıyor. Oysa muhasebeciler finansal yönetimden hiç anlamazlar onlar daha çok en az nasıl vergi verdiririz derdindeler bu durumda işletmelerin firma bilançosuna olumsuz olarak yansır ve kredi puanı düşük olduğu için yeni yatırımlarda kredi kullanmalarının önünü tıkar. Vergi kayıtları, ayrıntılı nizam tablosu, Firma bilançoları bankalardan kredi kullanmak ve firmanın durumunu gösteren göstergedir.   Aynı zamanda devlet tarafından verilen desteklerden faydalanmak için belirli limitlerin altında kaldıklarından faydalanamazlar.    

Muhasebe finans yönetimi değil sadece firmanın devlete karsı sorumluklarını yerine getirirler. finansal yönetim ile muhasebe çok farklıdır. Finans yönetimi ve bankaların çalışma mantığı ile çek ve senet hukuklarını bilmeyen insanlar ticaret hukukunda sorunlar yasamaları kaçınılmazdır. Finansal sorunlar yaşayan firmalar telaşla kredi kullanma yolluna gidiyorlar bu da iflas etmelerini daha da derinleştirirken sadece zamanlama olarak ertelemiş oluyorlar.  Finansal riske giren firmanın bir çok kurtarılma yöntemleri olup iflas erteleme kesinlikle firmayı kurtarmaz. İflas ertelemesi yaparak kurtulan firma sayısı sadece % 2 dir.  

Sadece yanlış kredi kullanarak iflas eden işletme sayısında ciddi anlamda bir artış vardır. iflas etmeyen işletmeler işe sadece yöneticilerin ve çalışanların geçimini sağlayacak kadar para kazanırlar. Oysa işletmecilik geçinmek için değil daha çok yatırım yapmak ve büyümek için yapılır.  Kredi puanı düşük olan işletmeler kredi kullanmak istediklerinde ya kabul edilmiyor yada normal faiz oranından daha yükşek faize kredi kullanmak zorunda kalıyorlar.  

Bir işletmenin finansal riske girmemesi için borç miktarı gelirin % 30 dan fazla olmamalı bu oran % 60 olursa hemen danışmanlık hizmetlerinden faydalanmaya başlamaları gerekiyor. İsletmenin finansal riske girmemesi için yatırım yapılacak işin finansal analizi ve fizibilite planları incelenmeli, işletme yönetimi ve ürünlerin karlılık, maliyet analizi yapılarak satış ve pazarlama çalışmaları, ödeme planları doğru yapılmalıdır.  

Diyelim ki finansal riske girdiniz krediyi yapılandırma yada kredi kullandınız ama bunu bir de geri ödemesi var. Ödeme yapmak için de para kazanmak gerekiyor aksi durumda kısa zamanda yeniden daha büyük riskle karsı karıya kalırsınız. Sadece 1 müşterinin zamanında ödeme yapmaması sizin en az 5 ile 10 müşterinin karını götürmesi anlamına geliyor.  Yapılandırma sonrası ödeme için işletmenin giderleri haricimde bir de kredi faizi ile ödemesini yapmak için daha fazla para kazanması gerekiyor. Tam da bu noktada işletme bilgisi ve yatırım zekası devreye giriyor. Finansal risk olmadan önceki dönemden daha fazla kazanç elde etmesi gerekiyor. 

İşletme yönetim danışmanları işletmelere sadece riskli dönemlerde değil her dönemde gereklidir. İşletmenin sağlıklı ola bilmesi için doğru bilgi ve deneyimle yönetilmesi ve karlı olamsı gerekiyor. Finansman yapılandırması sonrası ayakta kalmak ve borçları ödemek isteyenler kesinlikle işletme yönetim danışmanlarından yeniden yapılanma, destek ve pazarlama, satış, ürün yönetimi, fiyatlama konularında destek almaları gerekiyor.  Unutmadan pazar payı yada ciro  önemli değildir. Asıl olan karlılık durumdur. 

Yorumlar