Fikri Olan Bilgili ve Tecrübeli mi Olur

Arkadaşlar yaklaşık 13 yilldir işletme yönetim ve yatırım konularında danışmanlik yapıyorum. Genel anlamda gözlemim olarak diye bilirim ki insanımiz uzun yazılar okumak, araştırma ve analiz yapmak yerine kısa yazıları okuyarak fikir sahibi olmaya önem vererek her şeyin kısa işin özü yada işin sırrı gibi 60 karakterle karar almaya kalıyorlar.

İş kurmak ve yatırım yapmak çocuk oyunu değildir ve uzun dönemli bir araştırma yapmak lazım. Ne yazık ki insanimiz başkalarının düşüncesi fikir sahibi olmak istiyorlar ama fikir sahibi olmak o konuda bilgi sahibi yada tecrübeli yapmaz.

Bilgi sahibi olmak için fikir üzerine araştırma yapmak kaynaklara ulaşmak kişilerden eğitim ve danışmanlık alarak tam bilgi sahibi olmak gerekiyor. Öğrendigin bilgileri de uygulayarak tecrübe sahibi olmanız lazım.

Popüler meslak üzerine insanlar bir konuda uzmanlaşarak kalici olmak yerine günün durumuna göre iş kuruyor yada meslek ediniyirlar ama o zamana kadar da başka iş ve meslekler popüler oldugu için hiç bir işte kalıcı başarı sahibi olunmuyor.

Bir fikir veren makale okumakla yada bir kitapla fikriniz olabilir ama asla bilgi ve tecrübe sahibi olmanızı sağlamaz. Bilgili olan da tecrübeli değildir. Danışmanlik tecrübe ve bilgiye dayanarak sizlere çözüm sunar.

Bir işte başarılı olmak için işi yapmadan önce ne yapmak istediğini planlaması kiminle nerede ne zaman ne için neden sorularına cevap vererek harekete geçmesi lazım.

Üzülerek söylüyorum ki insanımiz uzun yazları okuyacak kadar sabır kalmamış kısa yazıları okuduğunda anlayacak kadar da temeli olmadığı için genelde dışardan birilerinin düşüncelerine dayanarak fikir sahibi olup karar alıyorlar. Oysa bizi farklı yapan digerlerinden farklı bilerek uygulamaya konulan sonuçlandırmak ve öngörü sahibi olmak için tecrübe sahibi olmak gerekir. Yoksa diğerlerinden farkımız kalmaz.

Yorumlar