Danışman İnsanlara Yukardan Bakan Mi?

Arkadaşlar yaklaşık 13 yılık danışmanlık hayatimda genelde gözlemledigim özelikle yaşam koclari ve kişisel gelişim danışmanlari ve yazarlar ile eğitimciler insanlari aptal yerine koyup sen bu kitabı okursanız yada bu eğitime katılirsan başarılı olursun yada aptal olmaya devma edersin der gibi davranıyorlar. 

Kendilerini her konuda bilgili otorite zan edenler hayatlarında hiç iş kurmayan yada kurumsal firmalarin departmeninda kariyer yapmış hayatlari boyunca akvaryum balığı gibi yaşayan insanlar kurt olup av yapmasını öğretiyorlar.

Onlara göre her insan eksik yetersiz kendilerini mükemmel kabul ediyorlar. Kendileri hata yaparsa normal ama başkaları hata yaparsa kıyamet kopuyor. 

İşin içinde olmadan akil vererek yol göstermek harita üzerinden yol tarif etmeye.  yemek tarifi ile en ihi aşçı olmaya yada iş planı ile en igi işletmeci olacağını düşünürler. 

Oysa hic bir yol haritada olduğu gibi,  iş planı yazıldığı gibi hic bir yemek tarifdeki gibi yapılamaz.  yemek tariflinde korku,  acemilik, mutfağın durumu,  ortam şartlari, var olan makine ve ekipman, kişinin yemek deneyim ve bilgi ile eğitimi yemek yapmakda etkin ama tarif de olmayan faktörlerdir. 

Birde insanımiz danışmanlik yapan kişi seçiminde daha çok tanıdık bar mi diye bakıyorlar ve sadece fiyat üzerinden karar veriyorlar. Hic bir danışmanda sihirli değnek yok.  sağlam bilgi verilmeli ve danışman o konuda referans verebilen güvenilir olmalı ve daha önce aynı sektör de faaliyet de olması gerekir. 

Düşük bütçe ile iş yapan danışmanlar işi bilmeyenler yada ne tuturursam kardir mantığı ile hareket eder en düşük fiyata iş almak için yanlış yada yanlı cevaplar verir. 

Danışman size kar elde etmeniz için fikir verirken zarardan korumak için yanlış kararlarınızi düzeltir.  Hibe ve teşvik ile işletme faaliyetlerinde faydalandirir.  Unutmayin yanlış iş yapmaktansa hiç yapmamak da kardir. 


Yorumlar