Duygu Yoksunu Olmanın İşletme Yönetiminde Zararı

Öncelikle sizlere duygu yoksunu konusunda biraz bilgi vermeyim. Duygu yoksulluğu insanin yetişkin ama duygu yönünden çocuklarda görürülen düşünce ve davranışlardir.

Duygu yoksulluğu fakir aileler de ve Aile bağları zayıf olan zengin çocuklarında görülen kendine güven eksikliği sonucu baska birine bağlı kalma, takdir edilemek istediği, kendini ispatlama ve mal , mülke sahib olma istediğini bastırmamak mantık yerine duygusal davranmalardir.

Duygu yoksunu girişimciler kendilerine olan güven ve bilgi birikimi yerine içindeki eksikliği gidermek için sirf insanlar başardı desinler diye iş kuranlar bile var.

Duygu yoksulluğun sonucu işe akraba almak, profosyonel eleman yerine yalaka ve kendisini poh pohlayan kişileri etrafına tutar sirf insanlari kıskandirmak için aşırı harcama,  gösteris , lüks otomobil ve ev alarak harcamaya gider.

Hele iş kurup ayakta 3  yıllık olan işletme sahibi ne oldum havasına girerek insanları küçümseme,  işle ve müşteri ile ilgilenmemek, elemanlara sürekli emir baki yapmak hiç bilmedikleri konularda dahi kesilmesi , kimseye sormaya tenezzül etmemek sonucunda sırf kendilerinin içindeki eziklik psikolojini bastırmak üzerine strateji geliştirilir.

Ne yazık ki sonuç işin profesyonel olmayan elemanlar, yetersiz yönetim, yanlış nakit yönetim ve Organizasyon hataları sonuçu işletme karsiz, dedi kodu yapilan mekanlar olur ve beli bir süre sonra kapanan işletmelerin içine dahil olur.
İşletme yönetimi duygu yerine mantık,  tahmin yerini rakamsal ifadeler almak için ölçme , arastirma sonuçunda doğru kişilerden danışmanlik destek hizmeti almaları gerekmektedir.

Duygu yoksunu insanlar kendi başarılarını büyütür,  kendilerini hep haklı görür, hatalarını savunur, kızgın ve gergin,  fazla para harcamaya eğimli,  marka tutkunu,  olduğu gibi ilgi görmek içinde kaderci, ağlayan,  kendini hep edildiğini ifade eder.  Suç hep başkalarını kendileri hep haklı olup hayata sadece kendi penceresinden bakar. 

Onun istediğini yapanlar en iyi insanlar olduğunu düşünür. Ayni zamanda onun istediklerini yapan insanlara fazla değer verir.  Her işletmecinin, insanın duygu kontrolü konusunda kendini geliştirmeli.  Büyük çocuk olmanın bir faydası yok.


Yorumlar