İş Fikrinin Doğruluğunu Risk Yönetimi Belirler




Insan oğlu hiç bir zaman en basit oturma yada yürüyüş yaparken veya yemek yerken bile bilinçli yada bilinçsiz risk analizi yapar ve Risk yoksa yada çok az olması durumunda elde edilecek fayda risk den büyükse herkete geçer yoksa vazgeçer. 

Ancak işletme yönetimi,  yatırım konularında kesinlikle risk hesaplaması yaparak fırsat yada tehdit olduğunu anlayarak değerlendirme yoluna gidilir.  Eğer risk yoksa fırsat risk çok işe tehdit olarak sınıflandırma yaparız. 

Riski belirlemek için işletme için iş planı oluşturmak yatırmlar için işe fizibilitesini hazırlayarak sermaya ve getiri kıyaslanarak karar alınmalıdır. 
Ancak çoğu insan ne yazık ki plansız araştırmadan genelde Kulaktan dolma bilgiler ile karar veriyor.  Oysa bir işletme de is planı yapılmadan yada yatırımdan fizibilitesini cikarmdan karar almak uçaktan atlamaya benzer.

Yanlış yatırım yapmak yerine bilen birini danışarak en doğru kararı varsayıma dayanmadan rakamlarla ifade etmek ve ölçmek lazım.  umut ederek amaca ulaşılabilir mi ?

İş fikrinizin doğru yada yatırımın karli olup olmadığını risk yönetimi ve fizibilitesini hazırlayarak karar verilir.  Puanınız doğru ise para kazanırsınız yanlış işe para kayip edersiniz. 

Yanlış yönetim ile  işletmeler doğru yönetilemez. Doğru yönetimi bilenlerde yanlış yönetemezler sizler  işletmenize ve  işletme bilginize yatırım yaparak öğrenin sizlere kat ve kat daha fazlasını kazandırır


Yorumlar