İşletmelerde Finansal Sorunlarin Nedenleri ve Çözüm Önerileri.


Her işletmenin devamının olması için en önemli kriterlerden biri finansman yönetiminden geçiyor.  Bir aracın durumunu nasil ki gösteren göstergeler ise firmalar da finansal durumdur.  Bir işletme ne kadar büyük olursa olsun finansal sorun varsa iflas etmesi kaçınılmaz.

  
İşletmelerde bir çok nedenden dolayı finansal sorunlar baş gösterir.  Finansal yönetimde risk,  zaman ve para varlığını ve yatırım finansal yönetimin temel taşıdır.  İşletmelerde sabit ve değişken giderler olarak ayrılır.  Gelelim işletme yönetiminde finansal sorunlara neden olan olaylar ve çözüm önerileri.  

1. Yetersiz Sermaye ile Is Kurmak.  
Girişimcilikde özellikle yeni kurulan işlemler için iş kurulan sektöre göre değişmekle birlikte doğru yatırım maliyeti hesaplanması ve en az 1 yıl işletme gideri ile işlemcinin giderlerini karşılayacak nakit para olması lazım.  

Is Fikri. ne kadar iyi olursa olsun yetersiz sermaye ile girişilen iş nakit yetersizliğinden dolayi devam edemez ve isletme iflas eder. Yapılan analizlere göre olmasi gereken sermaya miktarınin 3 katı kadar sermaya konan sirketin ömürü 26 kat fazla oluyor.  

2. Sabit Giderler olarak kira,  makine  ekipman,  ödenmesi gereken sigorta,  muhasebe, vergi, telefon ve su , internet giderleri olarak sabit giderlerden en fazla kira gideri olur.  sektöre göre merkez yerde yüksek kira ödeme yerine merkezden uzak yerde düşük kira bedeli yer kiralamak daha mantikli olabilir.  

3. Elaman giderleri; 
Elaman gideri işletmede kira giderinden sonra en fazla gider kalemi olarak karşımıza çıkıyor.  Bir elemanın işletmeye kazanç sağlamaai için ücretlendirme doğru yapılmalı.  Bazi işleri dışarı yaptırma yada dışardan iş almakla maliyet azaltma yada kari artışi sağlanabilir. Bir elaman hizmet sektöründe toplam maliyetinin en az 4 kati imalat sektöründe işe en az 20 kati kadar is çıkarmasi gerekiyor.  

4. Vergi Riskinden kaynaklanan finansal nedenler. 
Iyi bir işletme yönetimi için vergi konuşunda hakim olmalı çünkü kdv hariç net üzerinden şirketlerde % 20 şahsi işletmeler de ise % 7 ile % 35 kadar varan oranlarda vergi ödenmesi gerekir. Doğru vergi hesap yapmamak ciddi anlamda şirketti sıkıntıya sokarken ayrıca stopaj vergisi konuşunda detaylı bilgi sahibi olun. 

5. Büyümek için Finansal Risk alma. 
İşletme beli bir zaman diliminde büyümek için sermaya yada daha fazla makine ekipman almak, elaman alımına gidebilir.  

Oncelikle gerçekten elaman ihtiyacı var mi? makine ekipman alımı yaparken ödeme planı,  makinenin kazandıracagi ve Bakım işletme ve amortismanina bakılması gerekiyor.  


6. İşletme gelirleri işletme faaliyetlerinden, işletme dışı faaliyetler, yatırım Faaliyetlerinden ve finansal yönetimden kazanç sağlanır.  Bunlarin arasında işletme dışı faaliyetler olarak gayrimenkul yatırımı,  borsa ve ticari mal alımından malın nitelik,  maliyet,  vergi,  zaman, yıpranma,  ve kazanç hesaplanarak fizibilitesini cikarmak gerekiyor.  

7. Gelir Gider Dengesinden doğan finansman riskler. 
Bir işletme giderlerinden ve isletmeyi geliştirmek için gerekli parayi kazandırmasi gerekiyor.  Bu da kısaca bir ürünün maliyetinin 3 kati kadar fiyat konması gerekiyor.  Aksi durumda işletme giderleri, elaman gideri vs hesaplanır % 20 ile % 100 kar kalır.  Bu oran sektör ve yere göre değişir.  

8. Kredi Riskini Yönetmek.
Bir bankadan kredi çekerek iş yapılacak işe bunun birde faiz denilen parayi kullanma bedeli vardır.  kredi ne için kullanılacak kredi kulanımi yapılan yatırım ne kadar ne zaman kazanç sağlayacak aylara göre değişimi göz önünde tutularak ödeme planı vade faiz ve Ödeme dönemleri ile gelire göre ödeme yapılması lazım ve ödenen kredi .miktarı toplam net gelirin % 30 dan fazla olmaması lazım.  

9. Ar- Ge' ye Kaynak Ayırma Riski 
Bir işletmede yeni ürün üretim için yapılan arge harcamaları çok yüksek oluyor ama arge ye  en çok para veren işletmeler se katma değeri en yüksek ürün piyasa sunuyor ama her firma arge için harcama yapmak kar olaral geri dönmez. Arge harcamaları dengeli olmalı yoksa işletmeden fazla para çeker ve ortaya çıkan ürün piyasa da talep görmez işe firmayı riske sokar. 

10. Bayilik ve Franchise ise Riski 
Bayilik sistemi oluşturmak ve franchise sistemi kurarak büyümek en hızlı müşteri bulma ve yayılma politikasıdir. Ancak bayilik alan kişi yada kurum ödeme planı ve verilen malzeme ve makine ekipman parası alınmalı ve itibar yönetimi doğru olmali. Aksi takdirde zamanda gelmeyen para diğer bayilerden gelen kari da alıp götürür ve isletmeyi riske sokar.  

11. Yanlış Fiyat ve Maliyet Yönetimi 
Bir işletme için olmaz işe olmazlardan biri de tam maliyet hesaplama ve doğru fiyatlandırma yapmaktır.   stok ve kur Doğru fiyatlandırma işe bölge,  sektör ve giderler ile sirket politikasını bağlıdır.  

12. Rakip Riski 
Her zaman sizin rakipleriniz olacak ve onlar sizi devre dışı bırakmak için taktikler yapabilir. Fiyat düşürme,  daha yeni ürün üretimi yapmak,  finansal kolaylik sağlam,  başka pazara giriş yapmak, müşterinize ürün yada hizmet satma, elemanlarını alma riski de vardır.Bunun için tedbir almanız gerekiyor.  


13. Makine ekipman ve Bakım dan Kaynaklı Riskler. 
İşletme de kullanılan özelikle önemlo makine ve ekipman alımında bakim be arıza gider süresi hakında net olun  ve yedek parça bulundurun.  Kritik makinenin birinse arıza olmasi ve yedek parça olmaması durumunda yedek parça yurt dışından gelecek işe aylar alabilir ki bu ciddi bir maliyet meydana getirir.  Bunun için firmadan zarar odemesi yada sigorta yaptırmak sizin faydaniza olur.  

14. Hukuksal Riskler.  
İşletmeler faaliyette bulunduğu ülkenin kanunlarına uygun olmalı.  Her firmanin kanun değişiklik,  Haciz,  tazminat davalari fikri,  ceza durumla karşı karşıya kalabilir ve ciddi bede ödeme söz konusu olabilir.  Ayrıca ülke yasaklaya bilir yada kısıtlamalar olabilir.  Bunun yanında diğer ülkeler anti tamping,  gözetim vergisi, koyabilir ki bu da sizin pazarınızi daralmaya gidebilir.  

.15. Doğal Afet ve Biyolojik Riskler.
İşletmelerde de savaş,  terör,   deprem,  sel, hastalık gibi risklerde olduğunnda ciddi sıkıntı olabilir.  Ayrıca yurt dışı satın alan ülkenin kararlari ve hava şartları da etki eder.   Onun için sigorta yaparak risk dağılmış olur.  

16. Tedarikçi veya Müşteri Riskleri. 
Firmalar genelde sadece bir tane ham madde yada satışa hazır ürün alışveriş yaptığı tedarikçi ile çalışmak ister ancak tedarik eden firma yada sizin müşterilerden birinin iflas etmesi yada müşterinin ödeme yapmamasi risk olarak görülmesi gerekir ve sadece bir tedarik yada müşteriye bağlı kalmamak gerekiyor.  Eğer 10 müşteriden biri ödeme yapmaz işe diğer müşterilerden gelen karlarınızı alıp gider ve Ödeme yapmamanız durumunda haciz ve üretim durması olabilir.  

17. Satış ve Tahsilattan Kaynaklanan Finansal Riskler.  
Bir firma satış yaparak parasini tahsil ederse hayatına devam eder.  İşletme de sağlam tahsilat sistemi kurulmalı sektöre göre müşteri sınıflandırılması istenmelidir.  

Yukarıdaki yazdıklarim hem kobilerin genel sorunu ve isletme sorunların da finansal sorun olarak geri döner. Ancak her sektöre göre farklılık gösterebilir.    



Yorumlar