İş Kurma ve Yatırım Kararı Alma

Amaçsız eylem heba, eylemsiz amaç hayal olur. Bir eylemde bulunmak için önce amaç belirlemli ve amaca ulaşmak için gerekli adimlar olam kim, neden, nereye, nasıl, ne zaman, Ne  sorularina cevaplar verilmesi durumunda amaçlarınıza bağlı olarak eylem yaparsanız hedefee ulaşmak için gerekli sabır ve mücadele olursa o zaman amaçlarınıza ulaşırsınız.

Fazla hevesli insan sapsal olur ve sapsallar aklı başında kararlar alamaz. İş hayatında da fazla hırsli olan ama bu konuda bilgisi olmayan insan, araba kullanmak için heves eden ama araç kullanmayi ve trafik kurallarını bilmeyen insan gibi kendine de başkalarına da zarar verir. 

İşlemle ve yatırım kararlari alınırken hırs ve heves duygularından uzak, matematiksel ifadeler ile karar alinması gerekir.   Hirs ile yola çıkan ya çubuk sıkılıyor, usanrak işe önem vermez en sonda kapatma,  devir etme yada kapatma ile son bularak zarar ediyor.

Yapılan zarar analizlerinde genelde yatırim yada işletme kurma aşamasında insanın duygusal davranması sonucu oluyor. Duygusal davranan insan ya kendini olduğundan çok yetenekli,  ya başkasına çok güvenen yada ürün ve hizmetini fazla abartma eğilimi gösterir ve umduğunu bulamaz.

Yatırım da ve işletme  kurulumunda  vergi,  maliyet, satış,  zaman,  özelliklerine bakılarak yatırım için fizibilite ve isletme için iş planı hazırlanmalıdır.  Keşke standart bir başarı reçetesi olsada herkes okusa faydalansa ama ne yazık ki her işletme ve yatırım için özel hazırlamak lazım. 

Nasıl ki doktor hastayı muayene etmeden tanı koyarak reçete yazmıyorsa bizde ne yazık ki yatırımcı ve yatırım yada girişimcinin iş planını görmeden analiz etmeden anlamadan kimseye tavsiye yada net ifade vermek mümkün değil. 


Yorumlar