Türkiye'de İş ve İşçi Bulmak Neden Zor?



Türkiye'de işsizlik var mi ? tabi ki var. Her ne kadar gazete ilanlarinda işçi arayan ilanlar olsada bu işsizlik olmadığı anlamına gelmez. Çünkü ilanlarda işci arayan kişiler başka birinin işten çıkması sonucu boşalan yerdir. Yani iş devir teslimi yada iş değişimi diyelim.

 Oysa işsizliğin bitmesi için yeni iş alanları olması lazım.  Dolayısıyla işsizlik var üstelik ülkemizde vasifsiz işçi vasıflı işciden daha fazla iş bulma şansına sahib. Vasıflı insan eğitim aldığı alanda iş arar ama vasifsiz işçi nitelik ve uzmanlık gerekmeyen her alanda mevsimlikte iş bulur.

Türkiye'de işveren de iş arayan olmakdda çok sıkıntılı bu sıkıntınin nedeni insanlardan kaynaklanıyor.  İnsan kaynaklarındaki arkadaşlar teorik olarak istenen nitelik,  iş görüşmesi, Psikoloji hazırlık derken bir çok kriter istiyor ama pratik de ama iş görüşmesi bambaşka oluyor. Yanlış anlamayın ama bizdeki insan kaynaklarında ki insanlar da bilgi var ama deneyim olmadığı için olumsuz oluyor.  Tıpkı kağıt üzerindeki gibi parmaklarını okyanus geçilmesini tarif ederler ama kendileri dereden geçemez.  Fikir var his yok.

Yapılan istatistik çalışmalara göre insan kaynaklari aranan niteliklere uygun olduğu düşünülen insanların sadece % 20 sinden bekleneni alıyorlar.

İşverenler elaman ilanlarinda gereksiz sadece kuru kalabalık olsun diye insanlardan bir çok alakasız nitelik istiyorlar. Özelikle orta boy ile küçü işletme sahibi insanlar elemanının 10 parmağında 10 marifet olsun az paraya çok çalışan zaman sorunu olmayan kendisine verilen işi tam yapan ve arkadaşlarına da yardımcı olsun istiyorlar. İş arayanlarda beli bir alanda çalışmak ki genelde işe hangi nedenden alınıyor işe o işi yapmak,  yan haklar beli saatlerde giriş çıkış ve hafta sonu tatil iyi aylık almak isterim diyor.

Türkiye'de iş arayan olmak da zor çünkü firmalar ne istediğini tam olarak biliyorum yaz kizim tarzı ondan da bundan da olsun diyerek ilanlar verilir.  Elaman bu gün gelir yarin gider anlayışı ile bakılır eğitim ve değer verilmez. Çalışanlarda bana bana başka patron mu yok diyerek sorumsuz davranıyor işi de iş yerinide önemsemiyor.  Böylece işveren ile işçi arasında sürekli bir çıkar çatışmasi var.

Yaptigim bir çok iş başvurusu yada iş başvurusuna gelen insanlar ile yaptığım analizlere bakıyorum Nitelik ve şartları uygun olduğu halde çok başvuru olmasi nedeni ile sadece bir kaç kişi alınabiliyor olmasından dolayı iş aramayi bırakıyor.

Patronlar yada işe alım yapanlar kendilerinden daha nitelikli insanları işe almıyor anlayışi var.  Oyle bir sey yok arkadaşlar. Nitelikli insanlarla çalışmayi her insan sever ama ezilmeyi, küçük düşürülmeyi hiç kimse sevmez.  Sen patrondan yada üstünden daha yüksek eğitim almış olman onu küçük görme hakini sana vermez.

Ayrıca 13 yıllık profesyonel iş hayatımda gördüm ki işten cikarma nedenlerinde en büyük pay çalışanin bilgiyada tecrübesi degil tutumu yüzünden isten çıkartılıyor.

Bilgi ve yetkinlik olsada olumsuz tutumu olan biri ile kimse çalışamaz.  Kisacs işsizlikde iş veren kadar is arayan kişi de sorunlari var düzeltilmesi gerek.
Her ne kadar söylenmesede iş ararkan kimi tanidigin ne bildiginden daha önemli yani tanıdık yoksa iş gerçekten sor. Kendini kurusal firma olarak gören işletmelerde bile geçerli.

oysa bir işletmeyi işletme yapanlar elemanlar oluyor. Siz elemanlarıniz sayesinde işe devam edersiniz.  Elemanları da firması sayesinde para kazanir. Yani burada kazan kazan mantığı devreye girmeli firma calisandan beklenen kriterler net olmalı,  çalışanin firmadan beklentileri net olmalı yoksa daha çok çalisan arar yada çalışacak iş arariz.

Son olarak yeni mezun birinin direk müdür olmak istemesini anlam veremiyorum.  Kim yeni mezun deneyimi olmayan birine işletmeyi teslim eder ki? bakmayın tv deki iş hayatina önce kendini göster deneyim ve tecrübe kazan ondan sonra zaten sana teklif ederler.

Ama bir gerçek var ki bizdeki işletmecilik anlayışı hemşericilikten ileri gitmedi.  profesyonel iş anlayasi yok.  İş bulmak imkansız değil ama kolay hiç değil eğer bir yerde tanıdik yoksa ama tanıdık varsa size en tepede bile iş var.

İşletmelere para kazandıran da zarar ettiren de elamanlar olup işletme insan kaynaklarıni iyi yönetmeli dogru işe doğru elamanlar alarak görev ve sorumluluk ile inisiyatif vermelidir.  Her giren çıkan elaman işletmeye gizli maliyet olarak yansır ve elaman değişim hızından dolayi işletmeci işten sıkılır.

Elamanlara değer verin ki çalışanlar size değer verip kalıci olun.  Elemanlarda kendini işine ve firmasına adayarak kalıcı olsun yoksa çalışın iş aramaya, iş veren işçi aramaya devam eder.  

Yorumlar