Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Verilmeli.

Girişimcilik insanin fitratinda olmalı.  Fitratinda girişimcilik yoksa o insanı en iyi işletme okullarında okursa da kendi işini kurmak yerine bir firmada çok iyi konumda çalışan olur. Bununla birlikte işletme yada ilgili bölümleri okumayan insanlar işlemci oluyor. 

Aslında kendi işini kurmak olanak be hayata bakış açısına bağlıdır.  İnsanın içinde girişimcilik varsa muhakkak kendi işini kurar. 

Girişimcilik iş değil bir yaşam biçimi olup gündüzü gecesi olmayan herkes uyurken kendisi işletmesini ve işini büyütmeyi düşünnen, yeri geldiğinde ailesinden , eşinden bile vazgeçer insan. 

İşletmecilik tutuklu bir aşk gibidir.  Bir kere insanın kafasında yer etti mi o insan kendi işini kurmaktan kendini alikkoyamaz. ilk zamanlarda kayıp etse de eninde sonunda başarılı bir işlemci olur. 

İş hayatında koşu parkurunda olduğu gibi engeller. düşmeler, yaralanmalar olacak. Kim bana iş hayatında hiç başarısız olmadım derse ya kendi işini kurmamis yada başarısiz olduğunu itibar zedelenmesi olmaması için anlatmayor. Bazi iş adamlarının hayatları da halkla ilişkiler kapsamında kurgulanmıştir.

İş hayatı yürümeye çalışan çocuk gibi düşe kalka yürümeyi öğrenmesi gibi iş hayatında da başarılı olmaya öğrenir. Eğer çocuk ilk düştüğü zaman bir daha yürümeyi kokusundan dolayı denemez işe asla yürüyemez.

Ama yinede denenmisi bir daha denemeye gerek yok.  iş kurarken ve iş hayatında, işi bilen yol gösterici insanlara ve beli başlı kurallara uyması düşmesini engelleyerek hızlı ilerlemesini sağlar. 

Ne yazık ki bizler başarısız girişimcileri sevmiyoruz oysa başarılı olmanın yolunda başarısızlık,  kazanmanın yanında kayip etmenin normal olduğunu kabul ederiz sözde. 

Ama gerçekte kendi işini kuran insan her hangi nedenle işini devam etirememise işle ilgili deneyim, bilgi,  tecrübe sahibi olduğundan ikinci girişimde daha başarılı olur. Ama korkan insan ikinci girişimde bulunmaz. Toplum zavallı gözü ile bakar ama kendisinin hiç hata yapmayan kendi işini kurmak için girişim de bulunmaya cesaret edemeyen korkak olduğunu unutur. 

O korkaklar devlet memuru olur yada kurumsal firmada kariyer yaparak kendisinden daha alt seviyede eğitim almış birine para kazandırarak zengin olmasına destek olur.

Kendi işini kuran ama hiç başarısız olmayan insanlar kurallara sıkı sikiya bağlı ortalama işletmeci olurken en az 1 defa iflas eden insan daha girişken sınırları zorlayan ve yeni sınırlar çizen biri olarak başarıdan başarıya koşar.

Aslında girişimcilik yapmak isteyen insan işi öğrenmek ve teori ile pratik bilgileri uygulamasi ve kendini test etmek için asıl işini kurmadan önce küçük bir işletme kurmalı başarılı olursa işi büyütmelidir. Böylece olumsuz durumda en az zararla olayı atlatir.

Nasıl ki otelcilik okullarında uygulama varsa işletme ve işletmecilik ile mesleki eğitim veren okullarda gerçek piyasada en az 1 yıl işletme yönetmesine yada mesleğini yapma şartı getirilmeli.  KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi yada çıraklik eğitimleri,  Meslek edindirme kursları ve staj. olayını demiyorum.  Onlar sadece kagit üzerinde belge almak için yapılıyor. 


Yorumlar