İş Planı Yazmak Neden Gerekli?

Bana genelde günde 2 veya 3 tane iş fikri ile gelen insanlar var. Süper bir is fikrim var. Bu iş fikri ise yarar mi diyor? Hem fikrinin süper olduğunu hemde tutar mi diye daha ilk başta sorusu ile zaten kayıp ediyor.

İş planını gönderin bakayım diyorlar.  İş planım benin kafamda ben anlatayım siz yorum yapın diyorlar. Arkadaslar daha iş planı yazmaya erinen biri iş fikrinin analizini nasıl yaparda fikrin işe yaradığını bilir?

Daha iş planı yazmayan adam nasıl iyi bir işletmeci olabilir. Plansız iş yapmak genel tablo ve iş analizi yapmadan işe yarar olduğuna nasıl karar veriyor. Plansız iş yapmak paraşütsiz uçak dan atlamaya benzer.

İş planını iyi olduğunu ve eksik ve zayıf yanlarını yazılı olarak yaptığınız da görürsünüz.  Yazılı olmayan iş planı sadece lafda kalır. 

Iyi bir iş planında Bütçeleme, finansal tablo,  üretim Maliyeti, satış fiyatları,  işletme gideri,  insan kaynakları,  pazar araştırmasi, rakiplerin analizi,  satış ve Pazarlama stratejileri,  vergi,  hukuk, kurumsal planlama ve iş yeri nitelikleri yazılı olmalıdir. Eğer firma bayilik ve franchise verecekse o da ayrı planlanmaldir.  


Yorumlar