Türkiye'de İş Kurmak, İş Bulmaktan Daha Kolay


Türkiye'de iş bulmak zor hele uzmanlık alanında yani okuduğun alanda iş bulmak adamın yoksa imkansız gibidir.  Bu açıdan bakarsak Türkiye de iş bulmak iş kurmaktan zor ama iş yapmak da suya yazi yazmak kadar zordur. 

Karamsar olmayalım yeteri kadar ısrar eder,  işleri takip ederseniz 6 yada istenilen işi bulma ihtimali % 10 1 yılda % 15 oranında olur. 

İnsan kaynaklarında çalışan arkadaşlarin teori olaral iş arayanlara önerileri ne yazık ki pratik gerçek piyasada karşılık bulmaz.  Çünkü insan kaynağınin başında ki arkadaşlarin mezun olduğu okula bakarsanız istisna hariç özel Üniversitede okuduğu görünüyor. 

Yani o da kendi firmalarında yada tanıdık aracılığı ile iş bulmuştur. Zaten sağda solda iş arayan insanlara zavallı gözü ile bakarak öneride bulunan insanin tek amacı vardır.  Akıllı oldunu ispatlamak ve akıl dağıtmak işe yaramadığını oda biliyor.

Yapılan analizleri göre insan kaynaklarının ise aldığı niteliklere sahip insanların sadece % 20 'i kadari istenen performansı gösteriyor.  Ayrıca firmalar da sadece ilan vermek için o kadar nitelik talep ediyorlar. Ne istediğini bilen sadece kurumsal firmalardir.

Kendi işini kurmak da kolay değil bunun için para lazım.  Ama iş aramak için o kadar emek ve bilgi edinmek yerine kendi işini kurmak için harcama yapsa bir kere iflas etse de bir gün başarılı ve zengin olma durumu söz konusu ama iş arayan kişi iş ömrünün sonuna kadar başkasını zengin etmek için çalışmak zorunda. 

İş arayanlar firmanın maaş ve yan gelirlerini hesaplar, kendi işini kuranlar gelir ve yatırımlarını hesaplar. Adami olan iş aramaktan parası olan iş kurmaktan korkmaz.

Şu gerçek var ki zengin insanlar özel okulda okuyarak daha nitelikli olup daha yüksek maaşlı iş bulma olanağı var. Fakir ise kaliteli eğitim almamak sonucunda yeterli donanıma sahip olamıyor. Aradaki farkı kapatmak için iş hayatında eğitime devam etmeli ve daha fazla kendini geliştirmek zorunda. 

İş arayanlar ile iş verenin istedikleri zit yönde olup asla ortak noktaları yok.  Patron çok  nitelik az maaş isteyen isterken,  çalışanda az iş çok maas ve yan haklar istiyor.


Yorumlar