Girişimci Zengin olur, Maaşlı Çalışan Geçimini Sağlar

Maaşlı çalışarak zengin olan var mi ? Her maaşli çalışan insan kendi işini kuranlara iç geçirerek bakarken her zaman kendi işini kurmanın hayali ile yaşarlar.  Sadece her söze verecek cevapları olan aptallar maaşlı çalışana kendi işini kur derler ama kendileri kurmaz. Kendi işini kurana da maaşli işte çalış derler. 

Maaşlı iş garantili para ve sabit gelir olmasından dolayı iş yapma ve girişimcilikten korkan insanlar için en iyi seçenek olup risk yok denecek kadar azdir ama maaş da geçimini sağlamaktan fazla alamazlar. 

Yine de maasli çalışanlar gecimlerini sağlamaktan fazla para kazanamazken ne çocuklarına bir gelecek nede bir yatırım yapamazlar ama kendilerine göre dünyanın en akıllısi olup öyle kendini beğenen,  insanlara akil veren, hiç bir şeyi beğenmeyen,  atsan atılmaz, satsan satılmaz,  ne akar,  ne kokar sadece karın dokluguna hayat harcar insanlara ve devletini faydası olmaz.
Bana göre maaş insanlarin boynuna takılan ip işte bu ipin bağlı olduğu kazik olup sabah 8 den aksam 5'e evden işe ay boyunca durmadan koşturan ve patronu zengin eden, ay sonu hesapta bakar 3'e 5'e bakan insanlar olup zengin hiç risk almadan mis gibi hayat yaşamak isteyen insanlarin tercihidir.

Girisimci işe is fikrini bulup geliştiren, iş kururak amaçlarıni gerçekleştirilen lider nitelikli insanlar okup hem sermaye hemde hayatina riske atarak amaçlarına ulaşmak isteyen insandir. Girişimci yanında çalışan insan sayısından daha falza gelir kaynağı olduğu için yeni yatırım yapacak kadar para kazanarak kisa zamanda varlıkli olur.  Oysa maaşlı insanın zengin olması çölde gül bulmaktan daha imkansızdir. Onun karı risk almadan rahat hayat yaşamak olur. 

Türkiye gibi bir ülkede sadece kiralarin 1000 tl civarında olduğunu kabul edersen saabit maaşla ne kadar rahat hayat yaşar ve ne kadar birikim yapar size bırakıyorum.

Girişim ve işletmecilik Ülkemiz de son zamanlarda her ne kadar insanlarin ilgi alanında olsada 50-60-70'li yillarda doğan insanlara göre işletme,  girişim,  pazarlama,  satış, iş  kurmak deli Saçmalığı ve hayal olduğunu düşünen ve maaşlı işte çalışmayi tercih edenlerdir.

Gençlik girişimci olmaya daha yatkın ama bunlarda bilgi yok etkinlikde, para da yok.  Bankalar kredi vermeye yanasmiyorlar. Yatirim melekleri sadece online projeye destek veriyor. Anne baba girişimcilik korkusu yüzünden para vermek istemiyor yada yok.  KOSGEB önce harca sonra al diyor.  O zaman girişimci finansmani sağlamak için birikim yapmak için maaşlı işe giriyor derken araya evlilik ve diğer masraflar giriyor ve girişim fikri rafa kalkıyor. 

Sermayesi olan girişimci de KOSGEB den işletmecikik eğitimi alarak destekden faydalanmak istiyor ama KOSGEB şartlarına boyun egerek iş kuruyor ama kalıcı olamıyor.  Çünkü girişimcilik ayrı işletmecilik ayridir. Girişimci olduktan sonra işletmecilik bilgisi olmasi lazim.  Sadece girişimcilik eğitimi ile bilgisiz etkisiz yani acemi oluyorlar.  Oysa girişiminin bilgisiz etkinlik seviyesine ulaşması lazım. 

Yani acemi,  cirak, kalfa, usta,  uzman merdivenleri çıkması lazım ki bu yıllar alır.  Girişimci acemi döneminde hem hem bilgisiz hemde etkisizdir. Çırak döneminde bilgili ama etkisiz, kalfa döneminde bilgili ama az etkili , usta döneminde hem bilgili hemde etkili , uzman döneminde ise bilgisiz ama etkilidir.

Girimimcilerin yaptıkları en büyük hatalara bakacak olursak 1. İş planı olmaması. 2. Yetersiz sermaye. 3. Bilmedikleri işe girmek, 4. Yönetim bilgisizliği,  5. Fikir almaktan uzak durmak.  Şimdi karar verin kendi işini kurmak mi maasli çalışmak mi? Eğer amacınız sadece karın doyurmak işe gidin köyde hayvan besleyin çiftçilik yapın başka birinin yanında asgari ücretlerle çalışmak yerine. 


Yorumlar