İş Kitapları İle Akademik İşletme Makaleler Ne İşe Yarar.

Dün Mersin Forum avm'de kitaplara bakayım yeni sözde ünlü bir danışman ev eğitim veren şahıs satışla ilgili kitap yazmış.  Kitap arkasında yararlanan kaynaklarin yazıldığı liste 3 sayfa.  O zaman kitap yazılmamış sankj kopyala yapıştır olmuş gibi geldi. 

Ama aklima bir soru takıldı neden o kadar işletme tezleri, Akademik makale ve iş kitapları işe yarıyor mu ?  Yada neden işe yaramıyor.  Oyle ya işe yarıyor ise o zaman kitabı okuyan her insan o işte başarılı olması lazım.  Yada süper kusursuz işletme ile ilgili akademik yazilar yazan, ders verenlerden ders alanlar da süper olmalı ama yok neden?

Oncelikle şunu söylemek lazım. Yazılan kitaplarin çoğu büyük işletmelere hitap ediyor.  Kobilere hitap eden çok az, zaten Kobi yöneticileri de okumaktan çok uzaklar. Dolaşıyla küçük ve orta boy işletmeler faydalanamiyor.

Akademik makalelerde sadece hayal ürünü olan bir işletme de sorunsuz bir işle ilgili eksiksiz teorik bilgiler ile yazılıyor.  Yazanin en küçük piyasa deneyimi yok amac sadece yazmak ve ne kadar bilgili olduğunu göstermek için yayınlanmasini sağlamaktir.

İş kitapların da olsun yada akademisyenler tarafından yazılan akademik Makale ve işletme tezlerinde duygu yok,  his yok,  çevre ve ortam yok,  müşteri çeşitliliği ve piyasa şartları yok,  işletme ortamı yok, tecrübe ve deneyim yok olduğu için orada başarılı makale yada kitap yazmak kolay ama önemli olan piyasada uygulanan bilgiler ile tecrübe ile ise yarar eserler ortaya çıkarmak lazım. 
Zaten kitap yazanlar ve Akademisyenler bilgileri teorik bilgi ile piyasa deneyim ve tecrübesi olsa akademisyenligi bırakıp kendi işini kurar. O da yapacağını inanmıyor ki eğitmen olarak devam ediyor hayatına.

Çoğuna kitap yada makale de ne yazdın de emin ol onu da bilmezler. Amaç sadece bir yerlerden alarak  yazmak ve yayınlayarak para kazanmak yada makam sahibi olmak. 


Yorumlar