Girişimcilikte Özgüven ve İnsan Psikolojisi

Çünkü kendine güvenmeyen insan her işte olduğu gibi bu işte de girişken olamaz. Emlakclık kolay değil. Onun için kendinize güvenmek ve en zor şartlarda  kendinizi motive ederek başarısızlıkları geri de bırakmak her işte bir ilerideki işi bakarak yolla devam etmeli sürekli kendini geliştirmeli. Emlakcılık zor iş olduğu için ödül olarak yapana büyük kazançlar  sağlar. Ben emlakcı olmak istiyorum ama iki ay sonra bu işte para yok diyerek havlu atacaksanız aşla başlamayın.

Kendine güvenmek bütün korkularınızdan arınmanız lazım. Güvensizlik korkusu çocukluktan, geçmişte ki başarısızlıktan kaynaklanarak insan çaresizliği  öğrenir. Başaramama kokusu kaplar içini, insanlarla konuşmaya, kendini ve yaptığı şi anlatmaya , ters tepki ve red edilmekten korkarlar. Bu korkular olduğu sürece başarmak mümkün değil. Kimse kendine güvenmeyen birine iş yapmak istemez. Ozgüvensizlikden kurtulmanın tek yollu da kendine bakmak, düzgün giyinmek, bilgi sahibi olmak. Sadece düzgün giyinmekle özgüven olunmaz. Bilgiden ve deneyimden gelen özgüven kalıcı olur. Ama giyim olmazsa da olmaz. Paspal sac, baş dağılmış  bir insan kendine güvenmediği gibi etrafa da olumsuz imaj verir ve insanlar uzak durur.

Nasıl ki metal boyası ile karton boyandığında karton hala kartonsa  özgüvensiz adam da neye sahip olursa olsun yine kendine güvenemez. İsterse olanakları, bilgisi olsun mücadele edemez iş yapamaz. Bunun için kendinize güvenmek ve gerçekten canı gönülden bıkmadan bahane bulmadan, uzun süre mücadele etmeyi güze olmanız lazım. Bu süre 3 yıl. Hiç bir emlak danışmanı 3 yıldan önce çok iyi para kazanmak hayaline kapılmasın. Eğer ilk 6 ya yada 1 yıl sonra giderini karşılayacak kadar para kazanıyorsa kendini benim yerime tebrik etsin.

Ozgüven kazanmak İçin Yapılması Gerekenler.

1. Hiç bir insan bilgi sahibi olmadan bir konuda kendine güvenemez. Onun için psikolji ve işle ilgili kitaplar okuyun

2. Olmumsuz düşüncelerden ve başarısızlık duygusundan uzak durun. Öyle düşünen arkadaşlarınızdan da uzak durun

3. İşi sadece bilen insanlara danışın yoksa sizin motivenizi düşürürler

4. Başkaları benden daha başarısız diye kendinizi avutmayın. Sizden başarılı olanlara bakarak da kendiniz küçümsemeyin. Onlar yaptıysa sizde yapın.

5. İnsanlar sizi alaya alır yada red eder, rezil olurum diye düşünmeyin.

6. İnsanlardan yardım almasını bilin. Özelikle o konuda deneyim ve uzman olmuş kişilerden


Peki Özgüven Sorunu Olduğu Nasıl Anlaşılır.

Öz güven sorrunu olan insan ne yaparsa yapayım başarısızlık beni bırakmaz. Zaten insanlar hep bana bakıyor. Hata yapamam, yada kimse bana güvenmiyor, ben hiç bir işe yaramam. Ya insanar beni terslerse, Kendiimi yetersiz his ediyorum, Kaderimde ne varsa o gelir başa vb sorluları olumsuz düşünceleri sürekli kafasında soran insan aslında bir sorun oldugunu anlamış ama cözüm aramaya calıyor olmalı. Sorunu tesbit edıp cözüm aramiyorsa ne yazık kı bir yol almasını bırak her gün daha kötüye gider.

Ozgüvensizlik İnsanı Nasıl Etkiler?

1. Mutsuz olur . Aileden, toplumdan uzak, kendi içine kapanık tek başına yaşar

2. Başarısız olur. Kendine güvenmedigi için hiç bir işi yapmak istemez yapamyacagınz o kadar cok kendini inandırır ki girişkenlikten soğur.

3. Aile kuramaz, İşletme açamaz. Kendini güvensiz insanlar sorumluluk alamaz. Onun için evlilikten kaçar, iş kurarak başarılı olamaz çünkü ikisi de  insanlarla ilgili oysa kendine güvenmeyen insan başkalarının da kendisine güvenmediğini düşünür.

4. Sosyal cevre ve arkadaş edinemezler . Öz güveni olmayan insanlar yeni insanlarla danışmaktan korkar kendini ifade etmekten çekinir ve hakkını arayamaz. Olur'da işletme acar veya emlak danışmanı olursa hizmet bedelini” benim de çocuğum var onun rızkını geçindiriyorum diye” yalvarır hakkını arayamaz.

5. Sağlıklı iletişim kuramaz. İnsan ilişkilerinde iletişim karsı tarafa net mesaj almak veya vermekle ilgilidir. Eğer kendine güvenin olmaz işe ne istediğini yada ne yapmasın istediğin net iletmez sin o da sağlıksız iletişim sorununu neden olur.

6. Utangaç olurlar. Aklından geçenleri söyleyemez, yapmak istemiyorum diyemez, hakkını arayamaz, insanlar beni hor görmesin diye yada sevsinler diye yapmak istemediklerini de yaparlar. Har hangi bir işi beceremem o zaman rezil olurum duygusu yüzünden utanırlar. Alay edilmekten. Bu utangaçlık duygusu daha çok çocuğa ,aile de bulaşıyor.

7. Mücadele ruhu olmaz ; Kendilerini kaderim böyleymiş diyerek avuturlar ve hiç bir işi bitirmek için mücadele etmez en ufak sorunda işi yarıda bırakırlar.

8. Kimse yapamadı ben mi yapacağım moduna girip sadece yapılmış olanı yaparlar yada kopyalar.
 
9. İnsanları yönetmez ekip kuramaz böylece bireysel çalışmak zorunda kalır.

10. Kazancını artırmaz farklı yeniliklere kapalı kalır. Bir onuda ileride olmak görünür olmaktan korkarlar. Amaçlarına hiç bir zaman ulaşamazlar.

11. Kuraları ve ilkeleri olmaz sürekli değişken bu gün söylediğini yarın tersini savunur. Rüzgara göre yön değiştirir. 

12. Ozgüvensiz insanlar kendilerine değil ama başkalrına ya hiç güvenmez yada tam güvenirler ama her ki durumda da  sorun yaşarlar.

13. Kendilerinin niteliklerini abartma eğilimine girerler yada olmayanı var gibi gösterirler,

14. Asırı lüks ve marka tutkunu olup kendilerini zenginlikleri ile göstermek isterler. 

15. Kendi ezikliğini gizlemek için sürekli kızgın, aceleci, plansız hareket eder. İnsanları küçümser ve hakaret eder.

16. Kendi kararlarını kendi veremez he başkalarının ne düşündüğüne, ne yaptığına nasıl tepki vereceğine bakarak karar verir. Bu da hep sonrasında pişmanlıklarla sonuçlanır. Daha kendi kararınız kendi veremeyen insan ne kadar başarılı olur ki.

17. Başkası için yaşarlar. Hep o mutlu olsun, Beni böyle bilsinler, bunu yapmamı bekliyorlar, böyle insan olmam diye diye bir kendi olamaz kendi kararlarını alarak kendine laf geciremez ve hiç bir işi beceremez. Başkalarına bagımlıdırlar.

18. Sürekli sorunlar ve şikayetlerle gelirler. Zan ederler ki bir tek kendilerinin problemi var. İnsanları nankör, değer bilmez, emeğinin karşılığını  alamamaktan düzenden , sistemden her şeyden Şikayet eder hiç bir şeyi değiştirmek içinde caba harcamazlar. Kendilerine göre bir düşünce yok. Genelde başkalarının düşüncesini ve laflarını söylerler. Dedi kodu yaparlar.

Arkadaşlar yukarıda yazdıklarım sadece emlak işi değil ne iş olursa olsun. En basit ihtiyaca yada isteklerin yerine gelmesi, Bir konuda fikrini beyan etmesi için girişken olmalı insan. Öncelikle kendinize sorun bende güven sorunu, utanma var mı diye? Tabi ki her insanda utanma duygusu olmalı ama yasadığı yerin töresine ve inançlarına bağlı. Utanması gereken yerde utanırsa insan kendi hakkını savunamaz, ihtiyaçlarını karşılayamaz. .

Öyle güvensiz insanlarla karşılaşıyorum ki daha kendi en basit isteklerinin ne olduğunu  bilmiyor yada söylemeye utanıyor. Böyle insanlar hiç bir zaman başarılı olmaz. Olmasını da beklemek doğru olmaz.Hem girişkenlik hemde işletmecilik anlamında ciddi sıkıntılara sebep olur. Kendi işini kurmadan babasını işini yada işletmeci, yönetici, idareci olarak bir yerde çalışmaya başlarsa orayı geliştiremez. Her gün daha kötüye gider.


Yorumlar