İşletme Sistemi İş Fikrinden Daha Önemli


İşletme kurmak isteyenler için en kolay iş aslında firma kurmaktir. Önemli olan kurulan firmanın kalıcı ve karlı olarak hayatına devam ederek giderlerinden daha fazla para kazanamarak kar elde etmesi ve karla yeni yatirim,  ürün ve hizmetlere devam etmelidir.

13 yıllık iş hayatında danışmanlik yaptığımda en çok gelen insanlardan gelen sorulardan  biri.  Şu kadar param var ne iş yapayım yada şu işi yapmak istiyorum kazanç sağlar mi diyorlar.

Oncelikle şunu söylemek istiyorum.  Hiç bir insan sürünmeden  yürümeye başlayamaz ve yürüyemen biri koşamaz. İşletme de iş fikri değil işletmeci para kazandirir. Ayrıca girişimcilik ile islemtrmcilik çok farklıdir. İş hayatı merdiveninde duyum yada iş fikrinden firma kurularak vergi kaydını kadar girişimcilik ondan sonrası işletmeciliktir.

İşletme kurmak için ille bir icat yada keşif yapmak şart değil.  Var olan bir işin aynısını yapmak da sizi işletmeci yapar.  Ama yapılan ise yeni bir anlayış getirmek yeni ürün veya hizmet sunmak girişimcilik olur.  Her girişimci de başarılı olamaz.  Eğer üretilen ürün yada hizmet size para kazandırmazsa o iş fikri ölür.  Para kazandırrsa o zaman işletme olur. 

İşletmecilik bilgisi teorik ve senaryo olup  piyasa deneyim ve is yönetim bilgisi ile birleşirse değerli olur.  İşi yapan değil iş planı başarılı yada başarısız yapar. Üretilen ürün ne olursa olsun talep görmesi lazım.  Tabii ki ben insanlarin bundan haberi olmasi gerekir. 

En basit olarak bir insan bildiği iş olan yemek yapmak olsa ve o insan bir lokanta açarak başarılı olacağını inanarak iş yeri açması onun başarıli olacağını garanti etmez.  Nitekim yemek yapmayı bilen her insan lokanta işletmeciliği yapacak olsa o zaman bayanların hepsi başarılı işletmeci olurdu. 

Siz bir işi en iyi yapan olsanız da işi doğru planlamaya gerek görmeden sistem oluşturmazsaniz ve yönetecek bilginiz yoksa iflas kaçınılmaz olur.  İş fikrinden daha çok önemli olan işletne sistemi kurmak ve yönetmektir.

İş yönetim bilgisi olan işletme yöneticisi sistem kurmadan hiç bilmediği işte başarılı olur ama işin yapılışıni bildiği için iş kurmaya kalkan girişimci başarılı olamaz. 

Lokanta örneğine da dönersek sizden daha kötü yemek yapan insan işletme sistemi kurarak sizden daha fazla para kazanır. 

Bir işletme kurulumunda işletmenin başarı oranı işletmecinin vizyonuna ve özgüvenine bağlıdir. Rakiplerden farklı olmak zorunda.  Farklılık karlılık olarak yansır. 

Son zamanlarda girişim deyince akla gelen islerden biri web Sitesi yaptırarak e ticaret yapmak popular oldu. E ticaret sitesi size para kazandırmaz. E ticaret işi para kazandırır.  Yani site yapmanın yanında onun arkasında sistem oluşturmak lazım.  Artık e ticaret değil e iş modeli yapanlar kazanacak.  İflas eden e ticaret firmalarına bakıldığı zaman işletme sistemi olmaması ve plansız hareket edildiği görülür.  İş hayatı iş fikri ve işletme kurmaktan daha fazlasını ister. 

Sadece geçiminizi sağlamak için işletme kurmayın çünkü yeteri kadar para kazanmak söyle dursun ömrünüz torpulenir uzun yıllar devam etseniz de bir arpa boyu yol almaniz mümkün olmaz üstelik bütün sermayenizden olursunuz. Karın duyurmak için iş kurmak yerine gidin çalışan olun. 

İşletmecilikte amaç yeni yatırımlar yapacak kadar para kazanarak yatırim yapmak ya da franchise vermek yeni şubeler açarak oradan gelen paralarla yeni yatirimlari finanse ederek büyümek olmalı. 

Zenginliğin sırrı işletmenizden gelen para ile yeni yatirim yapmak ve yatırımlardan gelen para ile giderleri karşılayacak kadar kazanç sağlamaktır.  Ancak o zaman zengin olursunuz. 


Yorumlar