Firmalar Için Yönetici Yetiştirmek Neden Önemli

Firmalarda aidiyet duygusu olmadan yüksek maaş ve yan haklar için gelen yonetici firmanin riski girmesi durumunda ilk terkr eden yada başka firmanın daha cazip teklifi ilr gider. 

Parası için yönetici olanlar piyasanın düzgün olduğu dönemde patrona yalakalalik yapmak ve daha fazla prim almak için patronun duymak istediğini yansıtır ve söylerken sorunlarin üzerini kapatarak firmasının iflas etmesi için ortam hazırlar. 

Bu durumda firmanın gidişi hakında patronun tam bilgisi olmaz. Sadece daha iyi maas almak için gelen yönetici ilk önce yönetim kademesi olan beyaz yakalilari değiştirerek firmayi ele geçirmek ister.  Bunun dışında için yetenek, kabiliyet yerine kendi adamlarını işe alır. 

Oysa aynı firma kendi yöneticisini yetişiyor olması çalışanlarin işlerinede devam edeceği duygusunu sahib oldukları için firmaya adiat duygusu ile bağlı olurken kişinin yönetici pozisyona yükselene kadar bilgi,  birikim tecrübeyi firması için kullanarak kendi Isletmesj gibi yönetir gerekirse kendisinin haklarından bile faz geçerek firmanın çıkarılarini kendi cikarlari önünde tutar.

Firmalar disardan yönetici almak yerine kendileri yetiştirmek için çalışanlardan kabiliyeti olanlara özel eğitim vererek en iyi sekilde yetiştirmesi gerekiyor.  Bunun için belirlenen bir insanlarda kabiliyet, Okul ve cibiliyet ile tutumlarına bakarak firmada çalışama süresini bakmalı. 

Ancak her uzun zamanli çalışan kendini firmaya ait zan ediyor yanılgısina düşmemek lazım.  Bazi insanlar baska firmada iş bulacağını inanamaz yada yeni bir yerde iş başı yapmanın belirsizliğini ve riskini göze alamayarak memnun olmasa da çalışmaya devam eder. 

Yönetici tuzaklara karşı tilki kadar uyanık sorunlara çözüm üretmek için Aslan gıbı olmalı.  Cömert davranmali  ancak iyilikden maraz doğmasına müsade etmeyecek kadar zalim,  yerine göre merhamet sahibi aynı zamanda fakir düşerek rezil olmamak için cimri olmalı.  İnsanlar yöneticiyi sevmek zorunda değil ama korkmalari gerekiyor.  Çünkü insan her an nankörlük yapma kapasitesine sahip.  Onun sevgisinden emin olduğu kadar korkusundan da emin olmali.

Ekipden gelen altamca veya fikirlere onların talep etmeleri üzerine danışmak yerine sadece kendi istediği zaman danışmali. Eğer insanlarin isteği üzerine olursa bu itibar zadelenmesine neden olur. 

Yönetici insanlara uyumlu,  anlayışla,  bağışlayan, değer veren , sözünde duran güvenilir olduğunu göstermeli az ve öz konuşmalı. Bildiği konularda bilgi vermeli bilmediği konularda hiç konuşmamali. İnsanlar arasında dedi kodu olmasın ortam birakmadan dedi kodu yapan insanlari hemen yol göstererek hem diğer insanlarin dedi kodu yapmasını engelemeli hemde itibar sahibi karar alan ve Uygulamaya koyan olduğunu göstermerek olacak riskleri ve sorunların önüne geçebilir. 
Böylece sorun oluştuktan sonra sorunu çözüm bulmak yerine sorunun oluşmasını önlemek daha karlıdir.

Ne yazık ki insanlara çok fazla değer vermek iyi davranmak size geri yaşam koçlarinin yada işi bilmeyen danışmanlarin dediği gibi geri iyi olarak dönmez.  Siz iyi davranış gösterir ve sürekli alttan alırsanız sizi amir yerine koymazlar ve sizden faydalana bilecekleri kadar faydalanmaya kalkarlar.

Bir yönetici için yönetigi firmanın batması kadar itibarını ve onurunu rencide edecek başka bir şey yoktur.  İşter kötü,  acımasız , cimri desinler ama sakin ola ki yönetigi kurum battı demesinler. Hele ki sizin kurucu olduğunuz ve bütün sermayenizi koyduğunuz kurumsa.

Genel olarak iş dünyasında kendi Sermayesi ile işletme kurarak kurumsal firma sahibi olan erdem ve yöneticiler var ki bunlar erdem ve nitelikleri ile kurumsal firma olana kadar sahib oldukları bir çok zorluktan öğrendiği tecrübe ve deneyimden dolayi kurdukları firma kalıcı ve yönetimesi daha kolay olur. 
Babasının yada şans eseri bir işletmede tebeden gelen yönetici erdem ve yeteneklerden yoksun oldukları için firmaya ayakta tutamaz ve başarı olmadığı halde ortada büyük başarı varmış gibi davranarak kibir ile başarı sarhoşluguna düşer en iyi ben biliyorum diyerek başarılı firmayi yada kendisinin kuruduğu kurumsal olana kadar çok iyi yönetigi firmayi bir anda iflası doğru götürerek yok olurlar. 

Özelikle 3. Nesil yöneticinin yönetime geçtiği torunlar diğerleri ile güç ve koltuk savaşına kapısarak kim daha çok pay alma yarısina girerler ve dedenin kuruduğu firmada her çocuk torun söz sahibi olmak ister.  Hata torunlarin kayin babaları dahi firma yönetim konusunda söz sahibi olmaya kalkarlar.

Firma yönetimi yönetiyormus gibi görünmekle yönetilemez. Yöneticilik erdem,  bilgi ve yetenek ile sezgi işidir.  İyi bir lider özelikli yönetici iyi ekip kurarak basarili işler yapar. 

Bir yönetici hiç kimsenin nefretini üzerine cekmemeli insanlarin onurunu ve şerefine zarar vermemeli. Sadık çalışanlar kazanmak ve onların başka firmaları gitmesi için duygusal ve madi olarak bag kurmalı. Yönetici işin üzerinde çalışarak çalışanlarin iş devamını sağlamayı garanti etmeli.  Onların çalışmakla onur duyduğu firmanin yöneticisi olmalı.


Yorumlar