Olumlu Düşünmek Faydalı mi?

Olumsuz düşünmek insanın hayatını zehirler fakat olmayacak işte de olumlu düşünmek insanın kendini kandırmasıdır. Gerçekleri görmek ve değerlendirmek lazım. ...

Hayata ne kadar yapılacak iş yada faaliyet varsa hepsinin bir korkusu ve umudu vardır.  Korku iyi bir uyarıcı ve koruyucudur ama aynı zamanda insanın hayatıni dar bir alanda yaşayarak ilerlemesini engeller.  Korku olmamalı ancak bu kontrol altına alınmış olmalı. Bir işte umut korkudan büyükse insan o işi yapmaya girişir ama korku umutdan büyükse girişim yapmaktan çekiniyor. 

İnsan her işe uzaktan bakarken fakat yakından baktıkça ve işle bilgisi olduğu zaman korkulari küçülüyor ve bir defa ufakta olsa başarılı olup başarılı olmanın hazini avuclarinda hiss edenler korkularını yenerek kendilerine gelen güven ile başarıdan başariya koşuyor. 

Aynı şekilde işte en ufak başarısızlık yaşayan biri de umutların kayıp ederek kendi kabuğunu çekiliyor ve kalip sorunları ile yüzlezmek yerine kabuğunun çekilerek kayip eden başarısız insanlardan biri oluyor. 

Hayatta olumsuz düşünmek insanın başarılı olacağı ve kolay işten umutsuzluğa ve korkuya kapılarak girişim yapmasını engeller.  Fazla olumlu düşünmekte başarısız olacağı bir işte başarılı olacağını düşünürek plansız ve riskini hesaplamadan erdem ve nitelikleri kıyaslamaya gerek olmadan kendinde olan nitelikleri abartarak kendini olduğundan daha büyük görerek harekete geçer.

Aslında herseyin kendisinin bildiğinin doğru olmadığını anladığı zaman is işten geçmiş olur.  Bir işte bütün kriter ve olanlaklar ile duygular yerine mantıkla kararlar alınmalıdir.

Yaşı elli'yi aşmış, saçı ağarmis,  ayağı kaymis, gözleri önünü görmez olmuş,  hayat boyu bir arpa boyu yol almamış, har vurup harman savurmus, göreceğini görmüş bir de diyor ki "güzel günler gelecek"   bırakın rüya görüyor galiba. 


Yorumlar