İyi İnsan mısınız Yoksa Aptal İnsan mısın?

Hayatımızda en az bir kere olsun  " Bundan sonra bende kötü insan olacağım " dediniz ama yine de kötü insan olamadiniz mi ? Başınıza gelen kötü durumlar benim gibi iyi insan için reva mi diyerek sitem ederek kötü insan olmaya karar vermiş olabilirsiniz.

Iyi insan olmak sadece erdem sahibi olan insanların layık olacağı vicdanen rahat insanların ulaşacağı mertebedir. Ancak iyi insan ile kötü insan arasındaki farkı bilmek lazım. 

Son zamanlarda asla olmaz dediğimi olaylar sonrası bu konuyu uzun süre düşündüm.  Iyi insan iyi insanlara kötülük yapmayan insandır.  Kötü insan ise iyi insanlara kendi çıkarları doğrusunu planlı,  sabırlı bir sekilde insam onurunu yakismayacak onu zor durumda birakmak isteyen insanlarin en adi ve seref yoksunu kişilerdir.

Iyi insanin kötü insana iyi davranmasi aptaliktir. Kötü insana kendini yem etmemek için  kötülerin taktik,  strateji,  hile ve aldatma,  yanıltma, menubule etme yöntemlerini kullanarak kötü insanlara kötülük yapmak yada kendini savunmak iyi insanı kötü insan yapmaz tam tersi akıllı, iyi ahlak sahibi yapar. 

Kötü insanlara diyorum kendisine kötülük yapanlara demiyorum çünkü sadece kendini kötülük yapanlara kötülük yaparsanız bu defa sadece kendini düşünen bencil insan olursunuz. Diğer iyi insanlara kötülük yapmaya devam eder. Oysa her kötü insana kötülük yaparsanız  o zaman bir daha iyi insanlara kötülük yapma cesereitini bulamaz.

Peygamber Efendimiz de iyi insandi ama düşmana karşı kılıç kuşandı.  Bizler Hz Muhammed peygamberimizden daha mi üstün erdem ve Ahlak sahibi miyiz? Bırakın diğer zirvalamalari.  Kötülüğü karşılık iyilik yaparak kötü insanın  iyi insan olmasını beklemek  sadece saflik olup daha fazla kötülük yapması için şans vermek demek olur. Kardeşiniz dahi olsa kötü insanlarla aranıza mesafe koyun. Kötü insana kötülükle yani onun silahı ile vurursaniz ancak kötülüğün ne kadar berbat olduğunu bilir ve iyi insan olmaya çalışır.

Kötüler, oyun pozanlar kisa zamanda kazanan olsa da ömür boyu mutsuz ve kayıp eden olduğu gibi ahirette de kayıp eden olur. Sakin siz de kötülük ateşinde yanmaya kalkmayin. Birini iyilik yaparken aninda yapin ama kötülük yapmak için en az bir gün düşünerek karar alın. 

Son olarak  size yapılan kötülüklere yaşanan olumsuz durumlara takılarak intikam alma duygusu ile  hareket etmeyin.  Olumsuz düşünce kiskacinda hayatınız çekilmez der sarmalina döner.  Kötüye o anda kötülük yapma durumu varsa yapin yoksa aff edin demiyorum ama Allah'a havale edin ve işinizi odaklanin. Siz ne kadar ondan uzak durur ve kendi işinize bakarak başarılı olursaniz. Bu defa o sizin gibi birini kayıp etmenin duygusu ve sizin başarılı olmamızın verdiği kıskançlıkla kendi kendine içten içe kendini yiyerek pismanlikla en büyük   kötülüğü kendisine  yapar.

Dedim ya kötüler planlı,  sabırlı ve azimli diye. Birinin ondan daha başarılı ve kayıp etmenin üzüntüsü uzun hatta bazen bir ömür sürer.  Eğer siz kötülük yapana iyilik yapar ve dost olmaya devam ederseniz  ona kötülük yapmaya devam etme fırsatı verirseniz ve başka insanlarada size de kötülük yapmaya cesaret ederek size kötülüğün müstahak olduğunu düşünür.

Mutlu insanlar iyi insanlardir. Kötüler ne kadar kazanan olurlarsa olsun mutsuz olurlar.  Ayrıca iyilik ve kötülük kişiye göre değişir.  Insanlar tek taraflı kendi çıkarı olduğu sürece karşıdakinin iyi insan olduğunu düşünür.

Kendi çıkarı olmazsa kötülük olarak algılar ki ozellikle narsisit ve egost insanlar sizin bütün yaptıklarini görmemezlikten gelerek size yapılan en küçük iyiliği tekrar tekrar başa kalkarak kendisinin iyi niyetli olduğunu ve kullanıldığını ima ederek manipüle yolu ile sizi duygusal baskı altında tutar ve iyi niyetinizden faydalanır. Size kendisine borçlu olduğunu düşünmenizi sağlayarak sizi kullanmaya devam eder. Narsisit ve egost insanlardan bir an önce kurtulmaya bakin.

Sizin bir prensipleriniz ve kırmızı çizgileriniz olsun.  Kim ki bu kırmızı çizgileri aşmaya kalkarsa bir defaya mahsus net bir ifade ile uyarın ikinci durumda neler olacağını söyleyin ve  cekilin. Ikincisini yaptığı zaman tavrınız söylediğiniz kadar net olsun ve merhamet dilemesine müsade etmeyin çünkü o fırsatı kaçırdı.  Onun sizin hakkında ne düşündüğüne, düşüncegine aldırış etmeyin.  Sizin hakkınız da iyi yada kötü konuşmanı aldirmayin. Başka birinin sizin hakında söylediği sizin gerçeğiniz olamaz.


Yorumlar