Neden Hiç Bir Şey İstediğimiz Gibi Olmaz.

Hayata iç bir şey isteğim gibi olmuyor diyenlerden misiniz?  Hiç bir iş istediğiniz gibi olmaz yaptığınız gibi olur.  Insanlar hayaler ile hedefleri bir birini karıştırıyor.  Hedefleri hayalerden ayıran en önemli kriter gerçekleşebilir olmasi durumunda ve gerçekleşmesi için yapılması gerekenler yapıldığı zaman gerçeklesir.

Gerçekleşmesi için  olabilirlik, tatmin edici,  limitleri beli, ulaşılır,  belirgin olmalı.  Uçuk beklentiler tabi ki gerçekleşmez.  Firma yöneticileri bir yılda yüzde yüz  büyüme hayali kurarsa yada bir insan kısa sürede zengin olmak hayali varsa olmaz. Bir hedefin ulaşma süresi bir önceki yılın yüzde 50 sinden fazla olamaz. En iyi işletmeci yada isteğiniz kadar nitelik ve erdemlere sahip olsanız da.

Olmayacak vaadler, yerine getirilmeyen sözler ve beklentiler gerçeklesmedigi için insanı yorarak motivasyonunu düşürürek işten soğutur. Fazla iyimser olmak kadar kötümser olmakta insana zarar verir.

Bunun için gerçekçi olmak ve bütün olasılıklari hesaplayarak hareket etmek ve beklentileri belirleyerek bu doğru da karar alarak herkete geçmeli. 

Genelde insan ilişkilerinde firmalarda elaman  patron ve firmadan olmayacak beklenti içini girerek hayalere dalar. Firma yöneticileri elamanlarin niteliklerini bakmadan olasılıklari hesaba katmandan en üst düzeyde beklenti içini giriyor ve ne yazık ki gerçekleşmeyince hayaler yıkılıyor.

Kişisel gelişim uzmanları olmayacak işi kişinin duymak istediklerini söyleyerek para alma peşinde oldukları için  nedenleri ve sonuçları tespit etmek yerine genelde kişinin duygularını tatmin etme yolunu giderek kişiyi gaz verme yöntemi ile kişinin kapasitesi,  yetenek ve eğitimlerine,  olanaklarını bakamadan her işte başarılı olacağını yeterki istemelerinin yeterli olduğunu söyleyerek başarısizlik durumda bahaneler ve baska birini suçlama eğilimine giriliyor. 

Oysa gerçek psikoloklar sorunu tespit ederek kişinin niteliklerini bakarak yol ve yöntem belirleyerek çözüm öneriyorlar. Eğer insan kendisindeki sorunu tespit ederek ortadan kaldirmazsa o zaman hangi işte olursa olsun  yine sorun yaşıyorlar beli  bir noktadan sonra insan kendisinin başarayacagini kabul ederek  Kaderi suçluyor. Ne kadar başarısiz insan varsa kaderi veya başkalarını suçlar. 

Ne zaman ki kendini uygun hedef belirleyerek sorunlara çözüm getirir ve harekete geçerse o zaman istediği gibi olur. 

Hedefi gerçekleştiremeyen insanlar geçmiştiki hatalarını tekrardan yaşamamak için korkarak hedefe ulaşmaktan vaz geçiyorlar. Hatalar insanı yavaşlatan kum dolu cuvalara benzer.  Bu cuvalara kendilerini korku ipleri ile baglarlar ve boynuna geçirir.  Bu durumda ya ilerlemezler yada yavaş ilerler.  Oysa  korku iplerinden kurtulmak için geçmişlerinden kopmali ve tekrar korku iperlinin boynuna geçmemesi için ders alarak ilerlemelidir.

Insanlar başarısızlık durumunda kaderim derler öyle yaşamaya devam ederler yada kaderim çalışmama bağlı der hedefe ulaşmak için farklı yol ve yöntem belirler.

Başınıza istemediğiniz bir durum geldiğinde bunun size bir ders olduğunu kabul edin ve açınızı sonuna kadar yaşayın ve ders alarak devam edin.  Kötü durumun sizin ilerde yaşayacağınız daha büyük sorunların oluşmasını önler  ya da oluşacak sorunları daha kolay atlatmak için tecrübe ve deneyim sahibi olmanızi sağlar. 

Hayata her şey sizin elinizde değil  kendi kararınız,  çevre etkisi ve kaderin etkisi olarak takdiri ilahi çerçevesinde hayat devam eder. Bazen yapamayacağını anlayarak  vaz geçmeyi bilmelisiniz.


Yorumlar