Sorunların Çözümünde Doğru Karar Alma

Sorunları çözüme kavuşturmak için öncelikle sorunu doğru tespit etmek lazım.  Soruna yakından bakmak ayrıntıları uzaktan bakmak genel tabloyu gösterir.  Sadece beli bir noktaya odaklanmak orada ki sorunu gösterir  ve ona yönelik gecici çözüm üretilir. Sadece bir sorunu çözmek için de yine o sorunun öncesinde ve sonrasında  gelişme ve etkilerini bakarak ancak kesin çözüm bulunmalı.  Geniş tabloya bakmadan sadece sorunun kaynağına bakarsaniz  bu defa başka yerde sorun oluşmasını neden olursunuz. 

Son zamanlarda özelikle bir kaç e ticaret firmasının iflası ile uyanik akıllı insanlar kendilerini çok bilmiş ve sorunu görmüş çözümlerin kendilerinde olduğunu inandirarak iş bağlamak için  " Sitenin seo çalışmasıni biz yapsaydik iflas etmezlerdi" dediler. 

Bu olay bana göre  adamın biri rahmetli olmuş oradan geçen doktor hiç tetkik ve muayene etmeden " Bu adam beyin felci geçirmiş oysa bana gelseydi yaşardı " demesi ile es deherdkrk.

Siz işletmenin genelini analiz etmeden ve sorunu bulmadan nasıl olur da sadece seo çalışmasi yapmadığı için iflas etti  dersiniz.  Bu size iş olanağı sağlar belki ama firmanın iflasıni engelemez çünkü işletme sistemdir. Sistemin hangisinde sorunu olduğunu ve nedenlerini bulmadan yapılan bütün çalışmalar boştur. 

Yakın zamanda  bir ilçe de emlak firmasınin talepi ile bölge çalışması yaptık kendileri piyasada iş olmadığını ondan dolayi iş yaparak para kazanamadigini söylediler. Oysa  yapılan analiz sonucu  bölge de konut satış oranları bir önceki yıla göre  yüzde  15 oranında artış göstermiş ve yaklaşık  25.00 konut için tapu işlemleri yapılmış. Arazi ve ticari gayrimenkuller hariç. 

Ayrıca  piyasada emlakçı sayısı ile konut satış oranı 1.5 olmuş yani bir emlakci danışmanina yılda 1.5 konut satışı yapılmış.  Bu durumda piyasa da değil  emlak ofisinde sorun olduğu tespitine ulaşılarak ofisi yeniden yapilandirma ve eğitim ile ekip kurarak  bölgede ilk olması için strateji ve planlar hazırlayarak  uygulama kondu.

Eğer doğru analiz yapılmasaydi o zaman piyasa da iş yok denilir ve gerçekten iş yapamadığı için piyasa değil ama işletme de durgunluk yaşanacak ve sonunda iflas edilecekti.

Iş hayatında veya aile hayatında hangi konuda olursa olsun  doğru çözüm sadece doğru bakış açısı ile bulunur.  Diğerleri sadece geçici etki  yada sorunun sonucunu erteler bazen sorunu daha fazla büyütür. 


Yorumlar