Kriz Yönetimine Hazırlanın Çünkü Kriz Geliyorum Diyor.





Kriz dönemini doğru yöneten işletmeler ayakta kalırken kriz sonrası piyasadan rakipler çekileceği için kriz doneminden karli çıkarlar.  Yönetmeyenler yok olur.  Peki sizlerin kriz yönetiminiz hazır mi? 

Kabul edelim ki Türkiye'nin zenginlik sirri ve en çok elaman calistiran sektör olmasiyla birlikte yaklaşık 70 farklı sektöre iş çıkarıyor. Bunu da hesapa katigimiz zaman direk ve dolaylı olarak çalışan insanların ve Ülke piyasasısi için inşaat sektörü resmen can damarı. 

Son zamanlarda faiz artışı ile birlikte doların artmasına bağlı olarak da inşaat firmaları zor duruma gelerek iflas etme noktasına geldi.  Yavas yavas bunu piyasa da gözlemlemek  ve bilmek için piyasada olmak yetiyor. 

Her ne kadar istatistikler konut fiyatlarının attığını göstersede ne yazık inşaat malzeme maliyetleri attığından dolayı ve satış fiyatlarınin son üç yılda aynı fiyat seviyelerinde kaldığı gözlemleniyor.

Inşaat firmalarının piyasada işlerin iyi olduğu dönemde önce sat sonra yap mantığı olduğu için az sermaye ile ve stoksuz iş yapmasindan dolayi maliyet artışı yüzünden kar marjlari azaldı. 

Yakin zamanda savaş riski de yatırımcıyi ürkütügu için nakit parası olan da yatırım yapmaktan uzak dururak elindeki parayi korumaya odaklanıyor.  Böyle ortamda yönetimi bilinçli ve parayi doğru yöneterek satış yapan firmalar ayakta kalacak.

Tabi ki emlak firmaları da bu işten etkilenecek. Durumu kötü olan firmalar yeniden yapilanmaya girmeli ve satış eğitim ve iş organize etmeye ağırlık vererek en az maliyetle iş yapan firmalar kazanacak.

Seçimler ve yaz tatili de bu krize derinlik katacak.


Yorumlar