Girişimci ve İşletmeci Kimdir? Ne İş Yapar?


Girişimci ile işletmecinin farkları



Girişimci amacına bağlı olarak pazarda bir fırsatı değerlendirmek veya kendi ürün ve hizmeti geliştirerek kar etmek amacı ile sermayesini ortaya koymak ve iş planı yaparak amacın ulaşmak için gerekli niteliklere sahip lider ruhlu insanlardır. Girişimci işletmeciden daha niteliklidir. Nitekim işletmeci olmak için lider ruhlu ve yaratıcı fırsatları görmeniz o kadar da etken değil. Ancak bir girişimci için bunlar olma işe olmazlardır. Birçok noktada ortak özelikleri var.

Girişimci ve işletmeci işin bir parçası değil sistemi yöneten insandır ama gerektiği zamanda kontrol etmek ve aksayan tarafı görecek kadar konuya hakkim olmalı ve gerektiğinde kendi yapmalı. Sistemin bir parçası olmamalı, bir elamanın yapması gereken işi kendi yaparsa yönetim, planlama ve koordine etme sorunları baş gösterir bu durumda işletmeyi geliştirmesi ve fırsatları görmesi imkansız hale gelir. Ondan dolayı işin içinde değil üstünde olmalı

Özelikle serbest meslek yapan kişilerin kendi işlerini kurmaları ve bire bir her işi kendi yapan kişiler ne işletmeci nede girişimcidir. Bu kişiler sadece kendi işini  kuran kişilerdir. Diş doktoru, Avukat, Teknik hizmetleri veren kurumlar vs bu sadece tek farkı, bir yerde ücretli çalışan olmak yerine kendi işlerinde çalışan olmak istemeleridir. Bu şekilde çok faza kazanç sağlayamazlar sadece giderlerinden biraz daha fazla kazanırlar belki o da garantisi yoktur.

Bir iş yerinin işletme olabilmesi ve para kazanması için en az 4 kişiden oluşan bir ekibi olmalı ve bu ekip arasında bir görev dağılımı olmalıdır. O zaman işletmede bir ekipten kaynaklanan bir güç oluşur. Hiç kimse bir ekip kadar yetenekli olmaz. Özelikle bu insanların, insan ilişkilerinde iyi, pazarlamacı, satışçı, internetten ve bilgisayardan anlamaları, sorumluluk sahibi, farklı düşünen olan bir ekip olması işletmenin en büyük itici güçlerinden ve diğerlerinden daha iyi olmalarının en iyi yolludur. Böyle küçük ani karar alan bir işletme büyük ekip den daha iyidir. 


Yorumlar