İşletmelerde Kriz Yönetimi





İyi yönetici şatların iyi olduğu zamanda değil. Kaos da kendini belli eder. Önemli olan önceden bunu algılamaktır.  Kriz ile dünya çapında veya ülke çapında olmazı demek değildir. İşletmelerin çevresindeki belirsizlik, değişiklikler durumu ve beklenmedik tehlikelere ve fırsatlara karşı karsıya kalmasıdır.. İşletmelerin varlıklarını devam ettirebilmeleri bunu yönetmek ve değerlendirmelerine bağlıdır. İster tehlike olsun, İsterse fırsat olsun önceden fark edilmeyen olaylar plansız değişime zorlamak da. Bu durumdaki karışıklıkta gözler hep yöneticinin üzerinde olur.  

Böyle bir zamanda sizin söylediğiniz bir söz ve hareket başkalarının dikkatini normal zamanda daha fazla çeker. Kontrolün elinizden çıktığını düşünerek, panik ve tahminler yürütmeye mecbur oluruz. Sorumlu olduğunuz ve yönettiğiniz işletme ne kadar büyükse sıkıntılar bir o kadar artar. Felaket telaları na ve sizleri çekemeyenler sizin ve işletmeniz hakkında olmadık dedikodular ve yayınlar yapılır. Sizlere akıl vermek, yol göstermek için ellerinde hiçbir veri olmadan size kurtuluş reçeteleri yazarlar.  Kendinizi bir kâbus da zannedersiniz. Aslında sorun kendisi bile değil.

Bu zamanda çoğu işletme yatırımlarını durdurur. Elamanlarını iş den çıkarır, Reklamı durdurur, üretimi azaltır. Aslında işletme düzeyinde çıkan krizlerin en önemli nedeni yapılması gereken yönetim ve eylemlerin tam olarak yapılmadığından ve bu hataların ertelenerek birikmesidir. İyi bir yönetici zamanında, işletmeyi en iyi şekilde yönetim yaparak böyle bir durumu meydan vermeyendir. Yani bir anlamda işletmeyi bu hale getiren yönetim kademesidir.

Akılı işletmeciler ve yöneticiler bu zamanı fırsata çevirebilirler. Çünkü kriz aynı zamanda fırsat demek önemli olan bunu görmek ve ne yapılması gerekenlere sağlıklı bir şekilde karar vermektir. Öncelikle işletmenizde üretilen ürün ve hizmetlerin gelir ve giderleri hesaplanarak ne kadar hangi ürünün kar bıraktığını analiz edip talebe göre üretim yapmak, Finans yönetimini ve ödeme dengelerini tekrardan geçirerek; gerekirse borçlu olduğunuz kişi ve kurumlardan erteleme talepleri buluna bilir. İçindeki durum değerlendirmek amacı ile bütün ekiple ortak kararlar alınması ve beli bir zaman ödemelerin ertelenmesi de talep edilebilir.

 Böyle bir zamanda dışarıdan yardım almak ve işi bilenlere danışmak daha sağlıklı kararlar almanızı ve büyümek için sizlere yol gösterir. Birileri piyasadan çekildiği zaman birileri doldurmak zorunda bu neden siz olmayasınız 


Yorumlar