Başarılı Girişimci Olmak

Girişimci olmak, girişimcilik eğitimi







Son zamanda her insanın ağzından başarılı ve girişimci olmak sözleri dökülüyor. Bazı uyanık girişimciler bunu fırsat bilip paraya çevirmek için başarılı olmanın kurallarından ve formüllerinden söz eden eserler. Seminerler ve konuşmalar düzenliyorlar. Başarılı olmak herkese göre değişkenlik gösterir kimi içsel başarı iken kiminde mal mülk sahibi olmak kiminde iyi evlat yetiştirmek. Ancak bu yayınlar ve eserler insanları beli kalıba sokuyorlar. Bunu yap, şunu oku, bu eğitimi al, şöyle konuş, böyle de. Bazıları başarılı olmanın giyinmekten geçtiğini bile idea edenler var. 

Onlara göre sakin, sesiz bir insan başarılı olamaz. Oysa en büyük başarı onlardan geliyor. Sürekli dalan bir şeylerle uğrasan insan doğal olarak düşünce ve sorunlara çözüm üzerine fikirler üretirler. Boş konuşmak yerine düşünmeyi tercih ederler. Yalnızlığı severler onun içinde gerektiği yerde olmasını ve ne konuşması gerektiğini çok iyi biliyorlar. Herkesin yaptığı bir alışkanlık yada tutum sizi sıradan biri yapar. İyi olmak bu zamanda başarılı olmak için yeterli değil çünkü herkes artık bilgiye ulaşabilir bu durum sizi sıradan biri yapar. Bütün insanların bildiği bilgi sizi sırdan yapar sizin farklı olmanız için farklı düşünmek ve fırsatları görmek için sürekli gözlem, araştırma, merak, okumak ve planlayarak uygulama ile sonuçlandırılmalıdır.

Girişimcilikle ilgili aklınıza çok iyi bir fikir geldiğinde bunu bir yere not alınmalı. Ondan sonra bu fikrin daha önce başka birinin aklına gelmiş ve istenilen olmamış olabilir ya da gelmemiş de olabilir. İyi bir araştırma ve analiz ile ne durumda olduğuna bakılarak neden fikir uygulanmamış nerede sorun var ya da ne yanlış yapılmış gibi sorulara cevap aramak ve bulmak size bir çok fırsatlar yada farklı bir fikirler meydana getirmeye vesile olur. 

Çok iyi bir iş fikrim var daha önceden de kimse yapmamış peki simdi ne olacak? Fikrinizi uygulamaya koymak için plan yapılarak durum göz önünde bütün tabloya bakılmalı. İşletme kurma düşünceniz varsa finans, iş yerinin yeri, ekip, maliyet, gelir gider, müşteri belirleme, sektörün durumu fiyatlama ürün ve hizmetler le ilgili bir fizibilite yapılarak analiz edilmeli ve olası iyi, orta ve kötü durumlarda ne kadar kar getirişi olur. Asla çevrem yok ya da nakit sorunum var gibi bahaneleri bırakın çok iyi bir fikriniz varsa nakit de bulunur. İnsanlar sizin ürünü ve hizmeti almak içinde gelirler yeter ki onların sorunlarına farklı yapıcı bir yaklaşım ile çözüm getirsin. Talep edilen bir ürün olsun onlar için fayda ne, neden sizin ürünü ya da sizi tercih etsin? 

Bu fikir tutamasa bunu yaparım gibi ikinci bir planınız olmasın. Ülkemizde yeni girişimciler işletme kurarken hep bir alternatifleri düşünürler. O zaman bu insanlar kendi iş fikirlerine kendileri de inanmıyor anlamına geliyor. Sizler böyle düşündüğünüz için gerçekten de öyle olur. Çünkü işe kendinizi adamaktan çekinirsiniz. Gerçekten başarılı olacağınıza inanıyorsanız gemileri yakmaktan korkmayın!! Diğer bir nokta da işim tutmaz işe satarım diyerek işe başlayanlar var. Aslında satmak güzel ama satmak için işletme kurarsanız başarılı olmanızı yine beklemeyin bir gün nasıl olsa satacağım diyerek kurumsal kültür ve işletmecilik anlayışı meydana gelmez bu da işletmenizin sağlıksız olmasına neden olur. Zaten siz çok değerli bir işletme meydana getirirseniz birileri bu değeri görür ve değerinin çok üstünde bir rakam teklif eder aksi durumda firmayı kapatarak zarar edersiniz 

Yorumlar