Finansal Bilginin Önemi





Bilgili olan güçlü ve farklı olur. Finansal bilgimizde parasal yönetim ve varlık konusunda bizleri farklı varlıklı yapar. Bir şeylere sahibi olmak için o konuda bilgi sahibi olmalıyız. Bilgili olanlar ancak yönetebilir. Onun için finansal bilgi önemlidir. Finansal ve ekonomi bilgisi olmayan parayı yönetemez, parayı yönetemeyen de hayatını yönetemez ve doğru kararlar alamadığı gibi her söylenene inanmak zorunda kalır. Kurumsal veya bireysel olarak hepimiz temel finans bilgisine sahip olmalıyız. 

Yoksa birileri yanlış yönlendirir yada varlıklarımızı doğru yatırımlara yönlendiremeyiz. Böylelikle varlıklarımız erir ve boşa bir hayat harcarız. Çalışmak kadar önemli olanda parayı çalıştırmak ve yönetmektir. Para kan gibidir bir kere cıktı mı geri gelmez ve bir bünye ne kadar güçlü, büyük olursa olsun kan olmadığında ölürse Para olmadığında  işletmelerde batar, Aileler de fakirleşir. 

İnsanlarımızın en az bilgi sahibi olduğu halde en çok konuştukları konular spor, siyaset, sağlık ve ekonomi dersem yanlış olmaz galiba sıralama. Özelikle finans konusunda insanlarımızın eğitimi yok onun içinde bazı siyasetçiler sadece giderlere, döviz kurlarına, yada cari açığa bakarak Ülke ekonomisi hakkında yorum yapıyorlar. sözde ekonomiden iyi anlayan bu zatlar. Bir veriye bakarak Ülke batı diyorlar. Onlara göre zaten dolar yükselse de, düşse de, faizler inse de Ülke batıyor. Oysa bir firmanın bile sadece 10 kalem üründen 2 sinde zarar ederse firmanın bütünün zarar etiğini söylemek ne kadar doğru olur ki? 

Diyelim ki Ahmet bu gün 20 TL geliri 25 TL gideri var 5 yıl sonra Ahmet Geliri 100 TL gideri 70 TL oldu sadece gidere bakarsak Ahmet iflas etmiş olmalı. Ülke ekonomisi konusunda kendilerini akıl verecek kadar ekonomist zan edenler veya ana muhalefet de aynı hatayı yapıyor oysa bütüne bakmak lazım. Sonuçta + bir para meydana geliyorsa karlı demektir. Gelir, gider, alacaklar ve borçlar, varlıklar, öz sermaye, cari işlemler, kur, revize para, birikim ve yatırımlar hesaplanmadan karar vermek doğru olmaz. 

Veriler ve tablolar aynı olduğu halde neden ekonomistler farklı yorumlar yaparlar. Birileri zararda derken giderleri karlı ve her şey yollunda diyorlar. Çünkü onlar da bilmiyorlar yada art niyetliler. Doğru bir tane olur. Onlar ne olursa olsun zarardayız derler. Özelikle tv, gazete de ekonomi haberlerine artık hiç bakmıyorum, okumuyorum çünkü kimin ne diyeceği beli onun yerine verileri bularak kendim karar vermeyi daha doğru buluyorum. 

İnsanlarımızı finansal okur yazarlık seviyelerini yükseltmeleri gerekiyor. Ancak o zaman kazançlı yatırım ve karlı işletmeler meydana gelir ve parasal anlamda doğru bilgilerle geleceğe dair planlar yapılmalıdır. Aksi durumda hepsi hayalden öteye gidemez ve asla o hayaller gerçekleşemez. Hayallerin gerçekleşmesi içinse plan yaparak uygulanmalıdır. Sizce de öyle değil mi? 


Yorumlar