İşletme Kurmak ve Yatırım Yapmak Evlilik Gibidir?






Evet yanlış okumadınız ! işletme kurmak veya yatırım yapmak evlilik gibidir. Zira hepsin de de yaşanan duygular aşağı yukarı aynıdır. Bir insan hayatında bir defa evlenirken bir defa da işletme kurarak para kazanmak ve işletmesinden sağladığı kararlar yatırım yaparak zengin olmak ister bunlarda ancak doğru yerde ve doğru bilgilerle mümkündür. Evlilik hayatında veya iş hayatında duygusal kararlarla ani hareketler beklenmedik durumlarla kasılmalarımıza neden olur. 

Aslında başlangıçta hep uzun dönemli planlarla hareket ederiz. Ama çoğumuz sonunu getiririz yada istediğimiz gibi olur. Bazen evlilikte boşanmalar olmadığı gibi iş hayatında da zorunlu olarak devam eder kendimizin hayatınız çekilmez olarak buluruz. O zamanda işten ve hayattan tat almadan yaşarız. Her önümüze gelenden fikir alır ve kendimiz emin olmadan hareket edersek olmaz onun yerine doğru kişilerden doğru şekilde yardım almalıyız. 

Evlilikte evleneceğimiz kisinin ailesi, geliri,inancı, harcama alışkanlıkları, yaşam biçimi, alışkanlıkları, maddi durumu, fiziki yapısı ve ahlakla birlikte evlilik hayatının nasıl olacağı nerede evleneceğiniz, kaç çocuğunuz olacağını ve aile ortamında iş dağılımı yardımlaşma  ve bir birine destek olmak gibi konuların hepsi aslında doğru insanı bulmak ve bir hayat boyu yaşamak için önemliyse işletmeler ve yatırım içinde buna benzer kuralar geçerlidir. Duygusal durumlarda olası eksikleri göremeyiz ve gördüğümüz halde göz yumarsak evlendikten sonra ummadığımız bir insan karşımızda olması kadar kötü bir şey yoktur. 

İşletme kurarken de aynı durumlar geçerlidir. İş yerinin konumu, hedef Pazar, mali durum ve yatırım tutarı, pazarın durumu, kurumsal kimlik, hedef kitlesi, pazarın durumu kendini amorti etmesi, olası riskler, devletin destek ve teşvikleri, fiyatlama, ürünler, ekip, işletme yönetim kadrosu, pazarlama ve satış, tahsilat, muhasebe ve mali sorumluluk, insan kaynakları, yatırım kriterleri ve amacınız ile şu anlık plan, kısa ve uzun dönem hedefler ve beklentiler tam olarak bilinmelidir. Ayrıca bireylerin yarı ayrı yetenekleri önemli ve hangi insanın hangi göreve hazırlamak ve eğitimlerin devamı mali yönetim, beklenen gelir ve olası giderler önemlidir. 

Sadece işletme kurmak için iş yeri açılmaz bazen çok doğru ve yerde doğru işi yapsanız da kişisel hatalardan dolayı işletmelerde yönetim hataları meydana geliyor. Bir kaç yıl çok iyi giden işletme de işletmecinin kendine olan aşırı güven zafiyeti, zamanla oluşan işletme körlüğü yanlış finansal yönetim yada hiç bilinmeyen bir işe girmek işletmenin ömrünü doldurmasın neden olur. Böylelikle ilk başlarda çok güzel umutlarla başlayan iş hayatınızda evlilik hayatınızda son bulur. 


Yorumlar