Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yaparak devlete satmak için sınırın 500 kwp den 1000 kwp ye çıkarılması yatırımcılara daha fazla kazanç sağlayacak birim başına maliyetleri düşük verimi yüksek yatırım yapmaya olanak olmuştur. Yenilenebilir enerji kaynakları kendi aralarında üstün ve zayıf yönleri vardır. Güneş enerjisinden elektrik üretimi için uygun olan çatılarda başka bir enerji kaynağından elektrik üretimi mümkün olmaya bilir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının hepsi yenilenme dolasıyla fosil yakıtlara ihtiyacı duymaz ve çevreyi kirletmez. Bakım maliyetleri düşük olmakla birlikte fosil yaktılar kadar işletme giderleri yüksek olmaz. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi devlet garantisinde dolar olarak ve beli bir yıl alım garantisi verildiğinden dolayı kredi bulmakta sorun olmuyor.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına bütçeye göre yatırım veya ihtiyaca kadar sistem kurma imkanı vardır. özelikle güneş enerjisinden elektrik üretimi bu konuda daha avantajlı olup modüler olduğundan ek yapılması kolay ve taşınabilirdir. Onun için bankalar ve finans kuruluşları yenilenebilir enerji kaynaklarına kredi veriyorlar.
Yenilenebilir Enerji Yatırım Projelerine Kredi ile Finans Sağlama
Yurt içinde faaliyet gösteren bankalardan kredi temin ederek yatırımları finanse etmek. Bankalar ortalama olarak % 20 öz kaynak ve projeye ipotek koymanın yanında banka ile ilişkilerini bağlı olarak sizden ayırca ipotek yada kefil isterler. Ödemeler 2 yıl ödemesiz 8 yıl ödemeli olarak 10 yıl civarında oluyor. Aylık faizler değişmekle birlikte TL olarak yıllık % 7 civarında oluyor.
Yurt Dışı Finans Kuruluşları ile Para Temin Etme
Türkiye'de yatırımlara yurt dışından kredi temin etmekte para kaynağı bulmak acısından kullanılabilir. Yurt dışından talep edilen şartlar ülkeden ülkeye değişiyor. en önemli sorunda anlaşmamazlık olması durumunda hangi ülkenin kanunları geçerlidir. tabi ki finans veren kurumun. Yurt dışı kredi kaynakları dövize bağlı faiz yanında dosya masrafı ve aracı komisyonu yatırımın amorti zamanını uzatıyor. Yıllık döviz bazında % 2.75 ile 3,50 arasında olan oranlar TL olarak yüksek ve aracınında % 5 kadar komisyon payı da vardır.
Ortaklık Yaparak Finans Sağlamak
Bazı yerli firmalar ve finans kuruluşları yatırım yapmak isteyenlerin ama yeterli nakitleri olmayan arazi sahipleri ile % 10 luk ortaklık payı ile sistemi de ipotek alarak kurulum yapıyorlar. Yapılan yatırımı sistem amorti edene kadar kendilerine ödeme alıyorlar. ödeme bitikten sonra bütün sistemden gelir arazi sahibine kalıyor. Ama firma yine % 10 ortak olmaya devam ediyor.
Teminatsız Finansman Sağlama
Finansal kaynaklardan biri olan teminatsız olanaklardan yararlanmak için sistemin kurulacağı arazi ve sistem teminat olarak alınıyor. Sistem kurulup ödeme bitene kadar kendileri size borç olarak verdikleri alacakları tahsil ediliyor. Kredi miktarı ve faizi projeye ve yatırım miktarına göre değişiyor.
Kredi Line Onaylı Olan Firmalar
Kredi linesi onaylanmış firmalara faizsiz yatırım kapsamında sınırsız kredi veriliyor. yatırım projesinin Verilen ödeme miktarı ve geri ödeme karşılıklı olarak konuşulur. Bir miktar teminat talep etmelerinin yanında proje için bütün izinler alınmış ve İngilizce, Türkçe olarak hazırlanacak ve çizilmiş olacak
Kiralama Yöntemi olarak Finans Sağlamak
Leasing yöntemi olarak da bilinen sistemde bütün projeler hazırlanmış onaylanmış olması gerekiyor. Finans firması genelde yurt dışı bankanın ülke de faaliyet gösteren kurulusu olduğu için kredi miktarında sorun yok. Kuruluş proje arsası , projeyi ve % 20 nakit talep ediyor. Nakit bulunmasa yatırım tutarının % 20 kadar ek ipotek yada teminat mektubu kabul ediliyor. Kiralama yönteminde ödeme bittikten sonra sistem tamamen yatırımcıya devir ediliyor.
Yenilenebilir Enerji Hibelerinden Yararlanmak
Devlet özelikle yenilenebilir enerji kaynaklarından kendi elektriğini üretmek isteyen tarım ve hayvancılık ile bunlara dayalı işletmesi olan tarıma dayalı organize sanayi bölgelerine hibeler veriyor. Yaklaşık % 50 ile % 70 arasında verilen krediden yararlanmakta finansal kaynak olarak gösteriler.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları için Kredi Kullanmanın Avantajları
Kredi kullanmak doğru yönetildiğinde işletmelerin büyümesi ve ek yatırımlarla daha fazla sistem kurarak fazladan gelir getirmek için faydalanması durumunda çok yararlıdır. Başkasının parası ile para kazanmanın en kolay yolludur. Kredi kullanmadan büyük yatırım yapmak imkansız gibidir.
Yaklaşık % 20 nakitle % 80 kredi kullanarak yatırım demek 1'e 5 kaldırac demek oluyor. kısaca 1 kazanırken 5 kazanmış yıllık % 100 para kazanmış oluyorsunuz. Sistem kendini ödedikten sonra sistemin size kalmasının yanında gelirin hepsi size kalıyor. İsterseniz kredi ödemesini en düşük ve en uzun zamana yayarak krediyi öderken sizde para kazanırsınız. isterseniz ödeme bitene kadar bütün gelen parayı ödeme yaparak ödeme sonrası bütün gelir size kalır.
Kredi kullanmadığınız zaman 5 yerine 1 kazanacaksınız buda ufak sistem az gelir demek olacak. Söyle düşünün kendi öz kaynağımızdan 1 oranında yatırım yapın diğer kalanı da 5 katı para kazanın 5 de 1 ni siz harcayın geri kalan 4 de kendi kendini ödeyerek size fazladan para bırakır. Kendini ödemesi sonrası bedavadan sistem sahibi oluyorsunuz üstelik hazır nakit para getiren
Kredilerden Kimler Yararlana Bilir
- Ticari gelir getirmek için enerji yatırımı yapanlar
- İşletmelerin öz tüketimini karşılamak isteyenler
- Devlet hastaneleri, Üniversiteler, Organize sanayilerde bulunan işletmeler
- Tarım ve Hayvancılık ile Tarımsal sulama yapmak isteyenler
- Kamu ve Yerel yönetimler
Kredilerden yararlanmak isteyenlerin firmaların geçmesi yönelik olumsuz bir finansal sorunu olmamalıdır. en az 2 yıllık işletme olmalıdır. Lisansız üretim için yeni firma kuranlarda bu şartlar aranmaz.
Yorumlar
Yorum Gönder