Kendi işini kurmanın birçok yönden faydaları vardır. Ancak işletmecilikte önemli olan iş yeri açmak değil işleri ve işletmeyi yönetecek bilgi sahibi olmaktır. Onun içindir ki bilgi paradan daha önemlidir. Söz konusu bir insanin ne kadar sermayesi çok olursa olsun işletme bilgisi ve yönetici niteliklerinden yoksunsa sonuç kaçınılmaz olarak iflastır.
Kendi iş yerini açmanın faydaları
Vergisel avantajlar; Sasırdınız mı diyeceksiniz ki zaten vergiler yuvarlak hesapla % 35 lere geliyor bu durumda firma kurmanın vergisel ne gibi avantajı olabilir. Bireyler ilk önce gelirden vergi öderler sonra kalanı harcarlar iken işletmeler önce harcarlar sonra kalanın vergisini verirler. Her ikisi de gelirden direk vergileri ödeseydi o zaman bütün firmalar iflas etmiş olurdu. Bazı osb lerde bulunan işletmeler ile tekno parklarda faaliyet gösterenlere vergisel avantajlar var.
Gider avantajları; İşletme ürün ve hizmet imalat için insan, makine, enerji, ham madde, nakliye gibi hemen hemen yasal zeminde bütün giderleri muhasebe yaparak gider gösterir.
Gelir Avantajları; İşletmelerin temelinde 4 tane gelir durumu söz konusudur. Bunlar 1. Faaliyetlerden oluşan gelir. 2, İşletme dışı gelir kaynakları. 3, Finansal yönetimden oluşan gelir kaynakları ve 4, olarak da Yatırımlardan oluşan gelir olarak sınıflandırılır.
Hibeler ve Teşviklerinden Yararlanma ; Girişimcilikten başlamak üzere iş yeri açmak ve işleri geliştirmek üzere ülkemizde tarım ve kırsak kalkındırma kurumu ile küçük ve orta boy işletmeleri büyütmek için kurulan KOSGEB Ve TKDK kurumları tarafından verilen teşvikler erden ve hibelerden sadece kobiler faydalana biliyorlar. Tarım ve Hayvancılık için ayrıca destekleme ve teşvik ödemeleri mümkündür.
Kredi ve Finansal Avantajlar; Bankalar bireysel yerine kurumsal özelikle yatırım yapacak işletmelere kredi konusunda daha olumlu bakıyorlar. Söz konusu işletmeler 10 yıl vadeli kredi bulma durumu söz konusu iken bireyler sadece Tüketici kredi altında en fazla 3 yıl kredi kullanmaları mümkün konut haricinde
Gelir Azalma Riskini Düşürme; Kendisi serbest çalışan yada bir firmada çalışan insan işten ayrıldığı zaman tek gelir kaynağı kesilirken işletmelerde daha fazla gelir kaynağı bulma ve bir elamanın ayrılmasından dolayı oluşacak zararı diğer elamanlar üzerinden tamamlar. Kısaca 20 tane çalışanı olan bir firma dan biri ayrılsa 19 tane den gelir devam ederken çalışanın bütün geliri bitmiş olur.
Amacını Gerçekleştirmek ve Hayal Etiği Yaşama Kavuşmak; İşletmeciler diğer insanlara göre gelir durumu ve firma avantajlarından yararlanarak ailesi ve kendisi için daha yüksek yaşam şartlarına ve amacına ulaşmakta seçenek olarak daha fazla yol bulunur. Bir amacı gerçekleştirmek için para lazım para kazanmanın en kolay yolu da işletmecilik ve yatırımdan geçer.
Firma Kurmanın Olumsuz Tarafları Nelerdir.
Kendi işini kurmak isteyenlerin göz ününde alması gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar ürün yada hizmetin pazardaki potansiyel durumu nedir. Pazar analizi yapılmadan pazara girmek kumar oynamaktır. Onun için Pazar araştırmasından başlamak gerekiyor.
İş Planı Yapmamak; İş Kurarken en çok ihmal etikleri konulardan biri iş planı olmadan işletme kurmak. Özelikle bireysel girişimciler planlamanın önemini bilmiyorlar. Zaten kurumsal işletme yada birkaç kurumsal firma tarafından ortak açılan işletmeler kesinlikle plansız hareket edilmiyor.
Duyumlara göre hareket etmek; Ülkemizde girişimcilik genelde duyum sonra yatırım yaparak ardından iflas ve ondan sonra araştırma ve öğrenmek için danışırlar. Söz konusuz sadece duyama dayanarak yatırım fizibilitesi hazırlamadan maliyet ile giderleri bilmeden işletme kurmaya kalkmayın.
Kalifiye Elaman Bulamama; Özelikle küçük işletmeler ile hizmet sektörünün en önemli sorunlarından birisidir. İş için yeterli niteliklere sahip elaman bulamamak yada kadroda yer verememek.
Yanlış Yönetim; Bir işletmenin ilerdeki durumunu belirleyen en büyük etkenlerden biri de yöneticinin işle ilgili bilgileri ve ileriyi görebilmesinde yatıyor. Söz konusu işletme ne iş yaparsa yapsın yada ne kadar karlı olursa olsun yönetim hatası varsa sonuç hüsran oluyor. Onun için işletmeye iyi bir işletme müdürü almak gerekiyor.
Finansal Yönetim Hataları; Bir işletmeye hayat veren ve devamını sağlayan finansal yönetimdir. İşletme ne kadar büyük olursa olsun parasal yönetimden dolayı işletme iflas ederek yok olur. Bir işletme kurulumunda yetersiz finans işletmenin ömrünü kısaltıyor. Söz konusu 1 sermaye ile kurulan işletme 6 yıl yaşarken 2 ile kurulan işletmenin ömür 28 yıl kadar oluyor.
Kurumsal Firma Olamamak; Kurucu tarafından kurulan işletmelerde özelikle işletmeyi kuran kişi teknikerlikten gelme işe kurumsal olmakta büyük sorunlar yaşıyorlar. Kendi kurduğu işletmeyi kimseye teslim edecek kadar güvenemediği gibi diğer insanlarında beceriksiz olarak görme eğilimi son derece yüksek bu da ekip kurma ve yönetim hataları olarak geri dönüyor. Zaman zaman elaman alımı olsa da elamanların en fazla çalışma süresi 1 yıllı geçmiyor.
Ortaklık Yapısı ve Ortaklık Sözleşmesi Yapmamak; Birkaç kişi tarafından kurulan ve devam eden işletme sayısı parmak ile gösterilecek kadar azıdır. Çünkü ülkemizde ortaklık kültürü yok olup işletmelerin iflas etme nedenlerinden biridir. Özelikle yakın akraba ile kurulan işletmelerde yönetimde ve para cıksın da her keş söz sahibi olmak istiyor. Doğrudan olmasa da dolaylı olarak firmaya etkileri oluyor. Onun için ortaklık yapısından kesinlikle anlaşmalı olmalı ve kimin ne kadar payı var hangi durumda ne kadar para kullanır ve görev ile yetkileri belirlenmelidir.
Pazarlama, Reklama Bütçe Ayırmamak; İşletmeciler özelikle yeni girişimciler ile babadan devam eden işletmeciler reklam ile pazarlama faaliyetlerinin önenmeni pek bilmezler oysa günüzmüde çok uygun fiyatlara neredeyse bedava denilecek reklam ve pazarlama kanaları bulunuyor. Etkili bir yöntemle sosyal medya bile işletmeye katkı sağlar.
Eğitim ve Danışmanlık Hizmetlerinden Faydalanmamak; Adamın biri işleriniz iyi işe eğitime ayrılan bütçe 2 katı olsun kötüyse 4 katı olsun. Bir işletmenin kopyalanamayan ve taklit edilemeyen en büyük rekabet silahı ekip ve ekibin oluşturduğu sinerjidir. Eğer iyi bir ekibiniz var ve siz bunu başarılı bir şekilde yönetiyorsanız para kazanmamanız ve büyümemeniz mümkün değildir
Aynı zamanda işletmeler için danışmanlar insanlar için doktorlar kadardır. Söz konusu danışmanlar hem sektörü ve diğer sektördeki gelişmeleri sürekli takip ederek dışarıdan firmayı farklı gözle görerek eksikleri daha iyi ve kolay görüp işletmeyi daha etkili ve karlı bir hale getirmek için çalışmalar yapar ve önerilerde bulunur. Bu da işletmenin daha kolay ve daha çok para kazanmasına oluşacak hataların önüne geçilmesine neden olur.
Kendi işini kurmak isteyenler yazılanlara dikkat ederse işletme avantajlı olup işletmelerin kapanma nedenlerinden büyük oranı insana dayalı faktörlerdir. İşletmeci bir amaç ile firma kurup yönetim ve işletme bilgisini tamamladıktan sonra kolay kolayını bir zarara uğramaz ve 6 ay sonra para kazanmaya başlar çünkü tanınma ve bilinirlik için yanı zamanda gelen müşterinin bir daha gelmesi için yeterli zaman dilimidir.
Onun için işletme kurulumunda en az 1 yıllık giderleri karşılayacak kadar fazladan paranız yanınızda bulunsun. Ülkemizde müşterisizlikten dolayı firmaların sadece % 3 kapanmış olup büyük oranı yönetim ve finansal hatalardan kaynaklanmıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder