Devletin verdiği hibelerden yararlanmak isteyen girişimciler veya işletmeciler için KOSGEB girişimcilik kredisi ve hibeleri veren kurumlar. Kredileri, hibeler ile çalışma şartları ve nasıl hibe alınır tarif etmeye çalışacağım. Öncelikle Ülkemizde hibe veren kurumlar KOSGEB, TKDK, melek yatırımcılar, sosyal yardımlaşma, TÜBİTAK, sanayi bakanlığı, işkur, tarım bakanlığı ve kalkınma ajansları tarafından krediler, hibeler ve teşvikler var.
Kurumlardan verilen girişimcilik ve işletmelere yatırım yapma, büyütme, sosyal ve kamu yararı projeleri, alt yapı tarım ve havyacılık projeleri, kültür, iş geliştire, teknoloji geliştirme gibi bir çok seçenek ile karı karsıya kalınır. Elinde ciddi anlamda projesi olan biri kesinlikle destek yada teşvik bulur. Önemli olan insanları ikna edecek elle tütülür proje ile insanların karsısına çıkmak olacaktır.
Girişimci kredileri ve işletme kredileri altında ödemesiz yada farklı ödeme seçenekleri ile 60 aya kadar franchise kredileri, bayilik kredileri ve yatırım kredileri ile ekipman alımından yenilenebilir enerji kredilerine kadar seçenekler çıkıyor. Bazı kuruluşlar teminat isterken bazıları az yada hiç istemiyor. Önemli olan sizin kredi durumunuz ve eskiden mali yapınızın firmanızın gelir gider dengesidir.
Özelikle KOSGEB girişimcilik eğitimi alarak işletme kurmak isteyenlere kosgebden nasıl hibe alınır, kosgebden hibe anlmak için neler yapılmalı onları anlatmaya çalışacağım.
Kesinlikle KOSGEB girişimcilik eğitimlerine katılmanız gerekiyor. İş açmak istediğiniz sektör kosgeb tarafından desteklenen işlerden olmak zorunda. Sonra firma kurmanız gerekiyor. Daha sonra iş planı hazırlayarak kosgebe onaylanması için teslim ediyorsunuz. Aynı zamanda internet üzerinden başvuru yaparak firmanızı kosgebe kayıt yaptırıyorsunuz. KOSGEB kurulu iş planınızı onaylarsa gidip alım yapıyor ve faturalarla birlikte internet üzerinden ödeme talebinde bulunuyorsunuz. Önce siz harcıyorsunuz sonra size ödeme yapıyorlar.
Kosgeb tarafından verilen hibe miktarının üst limiti 30,000 TL olup her girişlimcilik belgesi alana vermiyorlar. Sizin bütün harcamalışınız % 70 veya % 80 30.000 TL tutarsa size hibenin hepsini veriyorlar. Ayrıca takım alımında kdv haricinde hesaplanıyor. Kosgeb tarafından alınacak ekipmanlar ve ürünler kosgebden desteklene bilir niteliklerde olması gerekiyor. İŞ yeri devir alımında yada 2. El ekipman alımında ekipmanın ilk faturası ile size kesilen fatura birlikte verilemsi gerekiyor ve en fazla 3 yasında olması gerekiyor.
Kosgeb kredisinden yararlanmak isterseniz o zaman ayrıca 70.000 TL ye kadar 2 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli toplamda 7 ve faizsiz kredi kullanmanız mümkündür. Kredi almak için banka tarafından kosgebe teminat mektubu vermeniz gerekiyor. Buraya kadar anlattıklarım yeni işletme kuran girişimciler için geçerlidir. İşletmesi aktif devam edenlere işe destekleme, arge, firma birleşmeleri, kira ve eleman, borsaya acımla, fuar ve ihracat gibi desteklerin yanında faiz indirimi içinde destek veriyorlar.
Başarılı girişim ve yatırımlara imza atmanız dileğiyle
Yorumlar
Yorum Gönder