Tarım ve hayvancılıkla ilgili işletme kuranlara kosgeb tarafından hibeler ve krediler verilerken aynı zamanda tarım kırsal kalkındırma kurumu olan tkdk tarafından hibeler verilmesinin yanında kalkınma ajansları özelikle hayvancılık ve hayvan ürünlerin üretimi, ticareti, işlenmesi ve pazarlanmasına destekler veriliyor. Canlı hayvan alımı, sulama sistemi, işletme ham madde alımı, ürün tedarik, makine ve ekipman alımına, elektrik üretimi, Balık ve Çiftlik ürünleri, Arıcılık, mandıra kurulumu konularında krediler, hibeler ve teşviklerle destekleniyor.
Hayvancılık bilinçli olarak yapıldığında kazandıran işlerin başında geliyor. Ahırın kurulacağı yere, işletmeye bakan insanın iş bilgisi, hayvan ırkı ve verimli bir işletme için yapılması gerekenlere dikkat ettikten sonra her zaman kazandırır. Tkdk tarafından hayvancılık ve tarım işletmeleri ile havacılık ve tarım ürünlerini işileyen firmalara % 65 lere kadar hibeler veriyor.
Kosgeb yeni işletme açanlara 30,000 TL Hibe ve 70,000 TL Kredi verirken Anlaşmalı bankalarla 2 yıl ödemsiz 5 yıl vadeli faizsiz kredi kulanım mümkündür. Bu desteklerin yanında tarım bakanlığının destekleri de mevcuttur. Söz konusu tarım ve hayvancılık bir ülkenin gelir dağılımını bütün insanlara yaymanın en kolay yolu olduğu için desteklemeler bakımından en fazla pay alıyor.
İster yeni girimci olun, iterseniz var olan bir işletmeniz olsun kesinlikle size uygun kredi ve desteklemeler mevcut olup kredi kullanma durumunuz daha fazladır. Tkdk tarafından 1000.000 avroya kadar hayvancılık, süt ve süt ürünleri işletmesi, tarım ürünlerinin verimini artıracak çalışmalar, sulama sistemleri, ekipman alımı, süt sağım makinaları yarı acık hayvan ahırları ve kapalı ahırların modernize ve tadilatına hibelerden yararlana biliyorsunuz.
İşletmelerde faaliyetlerin devamı için parasal yönetim önemli olup kredi kullanımında geri ödeme, hayvanların bakımı için gerekli finansman, işçilik, ürünlerin satımı, hayvan verimliliği ve işletme Verimliliğinin doğrudan etki eden hayvanların süt verimi ve döl verimleri konularında dikkat etmek gerekiyor. Bir hayvanın 1 ay boş kalması 100 başlı ahırda bir hayvanın 8 yıl veriminin boşa gitmesi demek oluyor. Onun için kesinlikle bilinçli yapılmalı ve bu işin eğitimin alınması alınması gerekiyor.
Hangi işletme şüt verimi ve dol veriminden bile kendi kendini yılda % 100 büyütür. Bir hayvan ortalama günde 15 kilo karma yem yerken 30 ile 35 litre şüt verimi verirken nasıl zarar eder. Aynı durumda küçük baş hayvan yetiştirme de koyunlarda yılda iki kez doğum yapan olurken keçilerde ikiz veren hayvanların aynı zamanda şüt verimin inde yüksek olması ve bakım giderlerinin düşük olması son derecek kar elde etmek için uygun değil mi?
Hayvanların en büyük giderleri muhakkak yem giderleri olmakta olup bunu da kendi olanaklarından yada çok ucuza mal etmeniz mümkündür. Yarı açık ve çayırlarda otlatılan Büyük baş hayvanların giderleri düşerken verimi artar. Bir hayvan için 5 dönüm civarında ekile bilir arazi olması yem maliyetlerini sıfırlar. Bu gün verimli bir işletmede sütün litre maliyeti 50 kuruş olup satış rakamları 1,25 kuruş olduğu halde nasıl olur da zarar edilir. Üstelik 4 yandan destek sağlanırken
Büyük baş hayvan yetiştiricilik son zamanlarda büyük firmalarında yakın takibinde olup kırsal alanlarda keçi yetiştiriciliktir ve koyun yetiştirme daha az maliyetli ve daha karlı olmakta. İsteyen yatırımcılara uygulamalı eğitimle birlikte hayvancılık ekipmanları, hibeler, teşvikler, hayvancılık işletmeciliği ve yatırım yapma, fizibilite planları hazırlanır ve uygulamalı eğitime tabi tutarız. Böylece yatırımla ilgili daha net kararlar alır bir bir görürsünüz.
Yorumlar
Yorum Gönder